Sustinatorii opozitiei din Thailanda, Camasile Rosii, sunt decisi sa obtina demisia premierului thailandez. Acestia au aruncat in fata sediului Guvernului sange donat de ei, intr-un gest simbolic ce reflecta "sacrificiul" poporului neglijat de conducerea tarii, relateaza AFP.

Mii de manifestanti care il sustin pe fostul premier aflat in exil, Thaksin Shinawatra, s-au adunat ieri dimineata pentru a dona sange, pe care l-au varsat ulterior pe trotuarul din fata sediului Guvernului, dar si pe usile cladirii executivului, informeaza NewsIn.

"Acest sange este o ofranda, pentru a ne arata dragostea pentru natiune si sinceritatea", a declarat Veera Musikapong, unul dintre liderii miscarii de opozitie. "Suntem in lupta", a adaugat Nattawut Saikur, un alt lider al Camasilor Rosii. "Daca premierul Abhisit Vejjajiva se incapataneaza nu va avea sange pe maini, dar va avea pe picioare", a adaugat el.

Aproximativ 10.000 de membri ai Camasilor Rosii s-au adunat incepand de duminica seara in capitala Thailandei, pentru a cere demisia premierului Abhisit. Protestatatrii, veniti din zonele rurale din nordul si nord-estul tarii, considera ilegala detinerea functiei de premier de catre Abhisit, sosit la putere la sfarsitul lui 2008, in urma aliantelor parlamentare.

Ei au promis ca vor ramane la Bangkok pana la convocarea de alegeri anticipate. Vicepremierul Suthep Thaugsuban a apreciat marti ca manifestatiile ar mai putea dura inca cinci sau sapte zile.

Premierul Abhisit, 45 de ani, refuza insa sa demisioneze. "Dizolvarea Parlamentului nu poate avea loc decat daca este in folosul tarii", a declarat el. "Nici o decizie nu poate fi luata intre Guvern si manifestanti, deoarece priveste intreaga tara", a adaugat el.

Parlamentul thailandez si-a amanat sedinta de astazi, deoarece nu s-a reunit numarul minim de deputati si senatori, trei sferturi dintre acestia renuntand sa se deplaseze la sesiunea legislativului din motive de securitate.

Manifestatiile Camasilor Rosii intervin la doua saptamani dupa decizia justitiei de a confisca mai mult de jumatate din averea fostului premier Thaksin, acuzat de abuz de putere in perioada in care s-a aflat in fruntea Guvernului. Omul de afaceri a fost inlaturat de la putere in 2006, printr-o lovitura de stat si s-ar afla in prezent in Muntenegru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.