Cel putin 30 de persoane au murit si aproape 3.000 de oameni au fost evacuati in sud-estul Kazahstanului, in urma unor grave inundatii provocate de ruptura a doua baraje, a anuntat vineri agentia Interfax-Kazahstan.

La morga din regiunea Alma-Ata, afectata de catastrofa, au fost aduse 30 de cadavre, a precizat o sursa citata de agentie, informeaza NewsIn.

O spartura s-a produs joi in barajul Kîzil Agas, din regiunea Alma-Ata, principalul oras din Kazahstan, provocand inundarea locuintelor a circa 3.000 de persoane, dintre care unele au trebuit sa fie evacuate. Cel putin 60 de case au fost distruse, relateaza AFP.

Premierul Karim Masimov a sosit vineri seara in regiunea sinistrata pentru a coordona lucrarile si a evalua pagubele.

Presedintele Nursultan Nazarbaiev a prezentat condoleante "rudelor celor morti si tuturor victimelor" dramei.

In orasul Taldîkorgan, situat in apropiere de locul unde s-a produs drama, sinistratii au povestit vineri despre minutele care au precedat evacuarea lor. "Vecinii au venit pentru a ne spune ca trebuie sa lasam totul si sa fugim, apa va strapunge barajul. Era joi, ora 20.00", a relatat unul dintre ei, stergandu-si lacrimile. "Am abandonat ferma si am plecat. Toate bovinele noastre au murit, dar multumim lui Dumnezeu noi suntem in viata", mai spune el.

De asemenea, circa 2.000 de persoane au fost evacuatein zona Aksu, tot din regiunea Alma-Ata, a anuntat Ministerul pentru Situatii de Urgenta.

Pe de alta parte, populatia dintr-un alt sat, Jîlbulak, a fost partial evacuata in urma inundatiilor produse din cauza ruperii unui dig. Peste 800 de persoane sunt afectate.

Podul Kîzil-Agas, de pe autostrada nationala care leaga Alma-Ata de orasul Ust-Kamenogorsk, din nord, a fost luat de ape. Autostrada era inundata si invadata de blocuri de gheata pe o distanta de trei kilometri, potrivit Ministerului Transporturilor.

Circulatia trenurilor si vehiculelor a fost limitata in estul tarii.

In regiunile sinistrate au fost trimisi aproape 300 de oameni care sa participe la operatiuni de salvare.

Inundatiile sunt frecvente in Kazahstan, o vasta fosta republica sovietica din Asia Centrala, invecinata cu Rusia si China si ale carei infrastructuri invechite sunt la originea dezastrelor din ultimii ani.

Citeste si:
Situația din Kazahstan revine la normal. Guvernul condamnă...
Situația din Kazahstan revine...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.