Lituania celebreaza solemn, joi, 20 de ani de la declararea independentei de Moscova.

"Astazi este o zi speciala", a declarat presedintele Dalia Grybauskaite, adresandu-se lituanienilor din sala Parlamentului in care a avut loc votul decisiv, la 11 martie 1990, relateaza AFP, conform NewsIn.

"In urma cu 20 de ani, refacerea statului nostru, a apararii sale, consolidarea sa, toate reprezentau o necesitate inteleasa de fiecare dintre noi", a adaugat presedintele.

Sedinta a inceput prin difuzarea unei secvente filmate in ziua respectiva, in care presedintele de atunci al Parlamentului, Vytautas Landsbergis, anunta cu voce tare rezultatele votului: niciun vot impotriva, 124 pentru, sase abtineri.

Acum in varsta de 77 de ani, Landsbergis a revenit joi in aceeasi sala, pentru a se adresa Adunarii.

Ca si vecinii ei baltici, Lituania a fost absorbita de URSS in Al Doilea Razboi Mondial si sute de mii de cetateni au fost deportati in Siberia si Asia Centrala. Lituania a facut prima secesiunea, fiind urmata rapid de Estonia si Letonia.

Libertatea sa a fost castigata cu greu. In fata refuzului lituanienilor de a renunta la secesiune, Moscova a impus o blocada economica inainte de a incerca sa zdrobeasca militar miscarea, in ianuarie 1991, cand 14 persoane au murit si sute au fost ranite.

URSS a recunoscut independenta Lituaniei dupa o lovitura de stat ratata a "durilor" din Partidul Comunist de la Moscova, in august 1991. URSS a disparut oficial patru luni mai tarziu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.