Adam Gadahn, purtatorul de cuvant de origine americana al retelei teroriste al-Qaida, a fost arestat in Pakistan dupa ce acesta le ceruse duminica musulmanilor din Occident sa actioneze precum autorul atacului sangeros de la baza Fort Hood din Texas.

Un oficial cu rang inalt din Guvernul pakistanez a spus ca Adam Gadahn, cunoscut si sub numele de Azzam Americanul, a fost arestat duminica la Karachi, potrivit CNN. Autoritatile americane pusesera o recompensa de un milion de dolari pentru prinderea lui.

Nascut in California, Adam Gadahn este traducatorul si purtatorul de cuvant al al-Qaida, postand adesea lungi mesaje video pe forumurile islamiste de pe internet.

Potrivit NewsIn, centrul de supraveghere a site-urilor islamiste SITE semnalase duminica o astfel de inregistrare video, de 25 de minute, in care Azzam Americanul aducea un omagiu psihiatrului Nidal Hassan, cel care a ucis 13 militari, la 5 noiembrie 2009, la baza americana Fort Hood din Texas.

"Mujahedinul Nidal Hassan ne-a aratat ceea ce poate face un musulman credincios inarmat cu o pusca pentru religia si fratii sai si ne-a amintit cata mandrie si bucurie poate aduce in inimile musulmanilor un singur act de rezistenta si de curaj", subliniaza autorul inregistrarii. "Este un razboi care nu are frontiere sau un singur teatru de operatiuni, de aceea ii cer fiecarui musulman onest din SUA, din Marea Britanie, dar mai ales din Israel sa se pregateasca sa joace acest rol ce consta in a replica agresiunilor inamicilor islamului", indeamna purtatorul de cuvant al al-Qaida in mesajul postat pe internet.

Anchetatorii americani spun ca Nidal Hassan, ranit in atac, a actionat singur la Fort Hood, dar nu exclud posibilitatea ca el sa fi dorit sa comita un atentat sinucigas.

In decembrie, Azzam Americanul postase un mesaj video in engleza in care transmitea condoleante "victimelor musulmane nevinovate" ucise in atacuri in Afganistan, Pakistan si alte regiuni. A fost un rar exemplu in care al-Qaida a oferit condoleante familiilor celor ucisi in atacurile gruparii teroriste.

Adam Gadahn a fost acuzat in 2006 de tradare si oferire de sprijin material unei organizatii teroriste. Intr-o inregistrare video din 2008, el a anuntat ca renunta la cetatenia americana si si-a distrus pasaportul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.