Al-Qaida ii ameninta cu moartea pe irakienii care vor participa la alegerile legislative de duminica si decreteaza "o restrictie de circulatie" pentru a impiedica organizarea acestui scrutin crucial, relateaza AFP.
"Statul islamic declara ca oricine va iesi din casa pentru a participa la aceasta zi sfideaza legea lui Dumnezeu si avertismentele sale clare, se expune furiei sale si armelor mujahedinilor", potrivit unui comunicat al celulei irakiene al-Qaida.

"Statul islamic decreteaza o restrictie de circulatie pentru ziua alegerilor, de la ora 06.00 la ora 18.00, in intregul Irak si mai ales in zonele sunnite", potrivit NewsIn.

Miercuri si joi, mai multe atacuri, purtand marca al-Qaida, s-au soldat cu aproape 50 de morti la Bagdad si Baaquba. In cursul rugaciunii de vineri, moscherile si imamii le-au cerut irakienilor sa se duca la vot, mai ales in regiunile sunnite, care au boicotat scrutinul din 2005.

Participarea sunnitilor este una dintre cheile scrutinului, care ar urma sa marcheze revenirea lor in forta in jocul politic. in Baaquba, oras sunnit, localnicilor li s-a cerut sa se duca la urne. "Veti depune buletinul de vot in urna, pentru ca este datoria voastra. Si, chiar daca nu vreti sa votati, duceti-va oricum, pentru a va distruge buletinul de vot, ca sa nu fie folosit in fraude", a spus un imam.

Si in Ramadi, capitala provinciei Al-.Anbar, care a fost fieful insurgentei sunnite, imamii au lansat un apel pentru participarea la scrutin, ca si in orasul siit Karbala.

Duminica, circa 19 milioane de irakieni sunt chermati la urne in 18 provincii, la al doilea scrutin legislativ de la rasturnarea regimului Saddam Hussein. Scrutinul va fi sub atenta supraveghere, din cauza temerii privitoare la atentate. La Bagdad, circa 200.000 de membri ai fortelor irakiene vor fi mobilizati, iar circulatia va fi interzisa vehiculelor in orase.

Spre deosebire de legislativele din 2005, cand trupele americane au protejat urnele alaturi de fortele irakiene, soldatii americani nu vor participa la operatiunile de securitate din acest scrutin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.