Presedintele rus Dmitri Medvedev si cel francez Nicolas Sarkozy au incheiat luni un parteneriat strategic intre tarile lor, anuntand lansarea negocierilor pentru ca Rusia sa cumpere patru vase de razboi franceze si prin acordul Moscovei fata de sanctiunile impotriva Iranului.

De-a lungul intregii conferinte de presa comune de luni seara, Sarkozy si Medvedev, care se afla in vizita la Paris pana miercuri, au insistat pe "increderea care ii leaga", potrivit AFP.

Sarkozy a anuntat ca Franta si Rusia au inceput "negocieri exclusive pentru patru BPC Mistral", precizand ca navele vor fi vandute fara echipament militar.

Mistral este un tip de vas de razboi puternic, ce poate transporta elicoptere, trupe si blindate catre un teatru de operatiuni, gazdui un stat major sau un spital.

Proiectul de contract este privit cu ingrijorare de unii membri NATO si de vecinii Rusiei, in special de Georgia, dupa scurtul razboi dintre Tbilisi si Moscova din vara anului 2008.

Sarkozy, care si-a exprimat dorinta pentru o apropiere intre Paris si Moscova, in pofida criticilor repetate ale organizatiilor pentru apararea drepturilor omului, care considera situatia in materie inca inacceptabila in Rusia, a raspuns in avans criticilor. "Cum le putem spune liderilor rusi: avem nevoie de voi pentru a face pace, pentru a rezolva un numar de crize in lume, in special criza iraniana (...), dar nu avem incredere in voi, nu lucram alaturi de voi pentru Mistral", a intrebat el, conform NewsIn.

La randul sau, presedintele rus, potrivit caruia acest proiect reprezinta un "simbol de incredere", si-a exprimat acordul fata de noi sanctiuni vizand Iranul cu conditia ca acestea sa fie bine "tintite" si sa nu vizeze populatia.

Este pentru prima data cand Rusia isi exprima clar sustinerea fata de noi sanctiuni impotriva Iranului, suspectat de occidentali ca incearca sa obtina arma nucleara, sub acoperirea programului civil.

Rusia, care dispune de drept de veto in Consiliul de Securitate, a declarat intotdeauna ca prefera calea negocierii cu Teheranul. Dar Moscova a dat semne de nerabdare fata de Iran in ultimele saptamani, in urma deciziei republicii islamice de incepe imbogatirea de uraniu la 20%.
"Rusia este dispusa, alaturi de partenerii nostri, sa reflecteze la introducerea de sanctiuni", a declarat Medvedev. "Apelurile noastre (catre Iran - n.red.) privind lucrarea la un program nuclear pasnic, sub controlul comunitatii internationale, nu au dat roade pana in prezent", a spus presedintele rus, care si-a inceput luni seara vizita in Franta. "Din pacate, in ultimul timp nu am avansat prea mult. Din contra, situatia s-a deteriorat", a apreciat el.

De asemenea, cei doi presedinti au aprobat si semnarea a doua acorduri economice.

Grupurile GDF Suez si Gazprom au semnat un protocol de acord prinvind participarea companiei franceze cu 9% din capitalul pentru proiectul de gazoduct Nord Stream, care va aduce gaz rus catre Europa prin Marea Baltica.

In 27 noiembrie, EDF, concurent francez al GDF Suez, a anuntat deja ca participa cu 10% la capitalul South Stream.

Cele doua parti au confirmat si un parteneriat intre grupul industrial Alston si contructorul de trenuri ruse Transmashholding (TMH).
Cizitas lui Medvedev, destinata sarbatorii anului cultural al Frantei in Rusia si al Rusiei in Franta, are si o dimensiune simbolica. El va inaugura marti, la muzeul Lucru, expozitia "Rusia Sfanta".

De asemenea, presedintele rus se va intalni cu oameni de afaceri francezi si cu mai multe personalitati politice franceze, care apreciaza in general ca Dmitri Medvedev reprezinta o noua generatie in Rusia. "Generatia Medvedev este altceva decat generatia Vladimir Putin", explica recent seful diplomatiei, Bernard Kouchner.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.