O mie de persoane au manifestat luni dupa-amiaza la Roma, in cadrul "Zilei fara imigranti", un nou mod de actiune, de inspiratie franceza, care consta in "retragerea" din viata economica pentru a arata aportul imigratiei.

Manifestantii au defilat in cartierul Esquilin, in apropiere de gara centrala Termini, avand pancarte pe care scria "Nu intolerantei" sau "Suntem toti negri". In piata Victor-Emmanuel, unde a fost organizat un mini-concert, manifestantii au ridicat numeroase baloane galbene, culoarea simbol a "Zilei fara imigranti".

Luni dimineata, o alta manifestatie organizata in centrul orasului Milano a perturbat circulatia tramvaielor, informeaza AFP, conform NewsIn.

La Bologna, o expozitie de fotografie a arata fetele "noilor italieni", in timp ce la Trieste, s-au format grupuri pentru a sterge graffitiurile rasiste.
Aceasta zi a primit sustinerea partidelor de opozitie de stanga (Partidul Democrat, verzii, Refondazione Communista), sindicatelor si mai multor ONG-uri (Amnesty, Emergency).

O organizatie agricola, Coldiretti, a subliniat de asemenea contributia determinanta a muncitorilor imigranti, fara de care "productia a numeroase specialitati alimentare italiene, precum vinul, parmezanul sau pecorino, nu ar fi posibila".

Declaratiile antiimigranti ale Ligii Nordului, partid aliat al lui Silvio Belusconi, declanseaza in mod regulat polemici, iar in ianuarie, ciocniri intre muncitori agricoli africani si locuitori din Rosarno s-au soldat cu mai multi raniti in randul imigrantilor.

In 1 ianuarie, 3,89 de milioane de straini locuiau in Italia, adica 6,5% din populatie, o crestere cu 13,4% fata de 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.