Noul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, aflat la Bruxelles, a declarat luni ca "integrarea europeana" a tarii sale este prioritatea politicii externe a Kievului.

"Pentru Ucraina, integrarea europeana este prioritatea-cheie a politicii sale externe", a spus el, alaturi de presedintele CE, Jose Manuel Barroso.
Noul presedinte ucrainean le-a promis europenilor ca va garanta viitorul livrarilor de gaz rusesc ce trece prin tara sa, dupa mai multe intreruperi in ultimii ani din cauza conflictelor dintre Moscova si Kiev.

Cu privire la relatiile Ucrainei cu NATO, el a spus ca "parteneriatul nostru va fi mentinut", dar evolutia sa va depinde de "negocieri ulterioare".
Predecesorul sau Viktor Iuscenko a pledat intens pentru aderarea la UE si NATO. Saptamana trecuta, Ianukovici a spus ca vrea ca tara sa sa fie un "stat nealiniat".

In privinta UE, Ianukovici si Barroso si-au fixat ca obiectiv luni incheierea intr-un an a negocierilor in curs pentru un acord de asociere bilateral. Discutiile pe tema acestui acord, care include un capitol important de liber-schimb, nu au avansat pana acum atat de rapid cat se spera.

Barroso s-a aratat prudent cu privire la posibilitatea ca Ucraina, fosta republica sovieticp, sa adere la UE, in timp ce aceasta perspectivt divizeaza taruile eruropene. "Ucraina este o tara europeana foarte importanta, prin istoria sa, cultura si civilizatia sa", a spus Barroso.

"Insa, cu privire la aderare, mai degraba decat sa discutam despre posibile date de aderare, ar fi preferabil sa ne concentram acum pe reformele pe care Ucraina trebuie sa le faca si care o vor apropia de Europa", a subliniat Barroso.

Barrosi a cerut Ucrainei sa reia cooperarea cu FMI, conditie ca UE sa delocheze apoi imprumuturi pentru Kiev.

Seful CE a mai spus ca dosarul unei liberalizari a regimului de vize pentru ucraineni va fi examinat "favorabil", cu toate ca unele state europene, apropiate de Ucraina, sunt reticente din cauza riscului unui aflux de imigranti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.