Tony Blair a fost deprimat dupa invazia din Irak si i-a spus premierului Gordon Brown ca va demisiona, potrivit unor fragmente dintr-o carte despre Partidul Laburist, relateaza The Independent, citat de NewsIn.
Moralul fostului premier s-a prabusit intre sfarsitul anului 2004 in primavara anului 2004, pe masura de imagini tulburatoare cu atentatori sinucigasi si soldati morti dominau stirile, Potrivit cartii lui Andrew Ramsley "The End of the Party" (Sfarsitul Partidului), Blair le-ar fi marturisit prietenilor ca si-a pierdut concentrarea de cateva in timp ceera audiat in Parlament si ca se trezea frecvent noaptea, cu transpiratii reci.

Totusi, la cateva luni dupa ce le-a spus lui Brown si lui John Prescott, vicepremier in perioada respectiva, ca se va retrage, el a revenit asupra deciziei, fiind convins de sotia sa, Cherie, si de mai multi prieteni.

Luna trecuta, Blair a declarat Comisiei Chilcot, care ancheteaza implicarea Marii Britanii in Irak, ca nu are niciun regret privind razboiul impotriva lui Saddam Hussein, ceea ce a infuriat familiile soldatilor care si-au pierdut viata in interventie. Totusi, martori citati in carte afirma ca Blair a fost mai tulburat decat a admis.

"Irak era o capcana cu nisipuri miscatoare care il inghitea. Atrocitatile. Acele fotografii groaznice (de la Abu Ghraib - n.red.). Apoi a inceput sa piarda oamenii care l-au sustinut. Era prins intr-un tunel lung si intunecat si nu vedea nicio cale de iesire", a declarat Sally Morgan, directorul pentru relatii guvernamentale al lui Blair, citata in carte.

In plus, fostul premier britanic ar fi fost stresat si de Brown, care exercita presiuni asupra sa sa se retraga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.