Intemperiile care au afectat sambata insula portugheza Madeira au provocat pagube estimate la peste un miliard de euro, a anuntat presedintele guvernului regional, Alberto Joao Jardim.

"Calculele guvernului regional sunt deja de un miliard de euro, chiar mai mult", a declarat Jardim intr-un interviu acordat televiziunii publice portugheze. "Costul global se va apropia de bugetul anual al regiunii, care este de 1,5 miliarde de euro", a adaugat el, relateaza NewsIn, citand AFP.

Cel putin 41 de persoane si-au pierdut viata, iar alte 18 au fost date disparute in urma inundatiilor si alunecarilor de teren provocate de ploile diluviene, potrivit unui nou bilant dat publicitatii de Jardim.

Autoritatile regionale au exclus, insa, decretarea "starii de catastrofa naturala", temandu-se de efectele nefaste asupra turismului, principala sursa de venit a arhipelagului. [Tragedia din Madeira in imagini]

In fata amplorii intemperiilor, care au distrus infrastructuri rutiere importante si a distrus peste 100 de case, mai multe tari s-au declarat dispuse sa ajute Madeira.

"Au fost declaratii de solidaritate, acum trebuie concretizate", a declarat Jardim, ales succesiv la conducerea guvernului regional din 1978.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat la inceputul saptamanii ca Bruxelles-ul va oferit un "ajutor semnificativ" insulei portugheze.

Comisarul european pentru politica regionala Johannes Hahn urmeaza sa mearga la Madeira in 6-7 martie. Obiectivul este constatarea pagubelor si evaluarea nevoilor financiare pentru reconstructie, a anuntat Guvernul regional.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.