Folosirea asa-numitelor droguri ale violului pentru a comite infractiuni sexuale, precum si abuzul de medicamente prescrise cu reteta sunt in crestere, a avertizat Organismul international pentru controlul stupefiantelor (OICS), al ONU, care critica si aparitia a numeroase farmacii online ilegale.

OICS avertizeaza in cel mai recent raport al sau, dat publicitatii miercuri, in legatura cu propagarea "drogurilor violului". Fenomenul consta in administrarea unor substante victimelor, fara ca acestea sa stie, pentru a le slabi rezistenta.

"Fenomenul 'drogurilor violului' evolueaza rapid, in timp ce agresorii incearca sa ocoleasca controalele mai stricte folosind substante care nu sunt vizate de conventiile internationale privind controlul drogurilor", se arata in raport, potrivit NewsIn.

Daca agresiunile sexuale dupa folosirea de Rohypnol au devenit rare, potrivit OICS, folosirea mai frecventa a altor substante psihotrope, care nu sunt plasate sub control international - in special GHB si ketamina - reprezinta "o amenintare grava".

Pentru a incerca sa ii puna capat, Comisia pentru stupefiante a OICS a cerut guvernelor si grupurilor farmaceutice sa adauge coloranti sau arome acestor substante, care ar avertiza potentialele victime ca bautura lor le contine.

Si abuzul de medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, inclusiv morfina, s-a extins in ultimii ani. In Europa, in special in Franta, Italia, Lituania si Polonia, intre 10% si 18% dintre studenti folosesc sedative sau tranchilizante eliberate pe baza de reteta. In Germania, este evaluat intre "1,4 si 1,9 milioane numarul persoanelor care sunt dependente de preparatele farmaceutice", potrivit raportului.

OICS a cerut in raportul sau si masuri pentru a comtracara inmultirea faramaciilor online, care opereaza in special din India, pentru a bloca circuitele de distributie ilegala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.