Serviciile poloneze de control al traficului aerian au confirmat ca cel putin sase zboruri CIA au aterizat in 2003 la o baza aeriana din nordul Poloniei, scoasa din folosinta.

Este pentru prima data cand autoritatile poloneze admit implicarea lor in programul secret al CIA, , relateaza The Guardian in editia electronica, potrivit NewsIn.

"Este timpul ca autoritatile sa ofere o prezentare completa a rolului Poloniei in extradarile extraordinare", a declarat Adam Bodnar, de la Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki de la Varsovia. "Aceste date de zbor consolideaza descoperirile tulburatoare ale anchetelor oficiale europene si grupurilor pentru drepturile omului, ceea ce arata complicitatea cu abuzul CIA in Europa", a adaugat el.

Timp de ani de zile, anchetatorii europeni si de la ONG-urile pentru apararea drepturilor omului au afirmat ca Polonia a jucat un rol cheie in programul secret al CIA. O ancheta extensiva a Consiliului Europei, din 2007, a aratat ca "in special detinutii de valoare" erau tinuti intr-o inchisoare inchiriata de CIA de la polonezi, in apropiere de aeroportul Szymany, din nordul tarii. Autoritatile poloneze le-au spus anchetatorilor ca nu au date de zbor care sa dovedeasca acest lucru.

Insa, in urma unei campanii de informare a Comitetului Helsinki si a Open Society Justice Initiative, cu sediul la New York, Agentia poloneza pentru servicii de navigatie aeriana a dat publicitatii date de zbor care arata ca cel putin doua aeronave folosite in operatiunile CIA au zburat de la Kabul si Rabat (Maroc) la Szymany de cel putin sase ori, in perioada februarie-septembrie 2003. "Stim ca detinuti CIA au fost tinuti in acele doua locuri in perioada respectiva"
, au subliniat ONG-urile.

Cele doua avioane - un Boeing 737 si un Gulfstream V - erau inregistrate in Statele Unite si se stie ca au facut parte din operatiunea CIA.
"In trecut, Guvernul polonez si-a negat implicarea in extradarile extraordinare. Nu a oferit niciuna dintre aceste date de zbor anchetelor precedente", au spus militantii pentru drepturile omului.

Analiza datelor de zbor arata si o tentativa a CIA si a autoritatilor poloneze de a acoperi informatiile, declarand ca mai multe dintre aceste curse aveau ca destinatie Varsovia, nu Szymany.

"CIA a depus planuri de zbor false sau (nu a depus - n.red.) planuri de zbor deloc pentru cursele N379P", au adaugat ONG-urile. "(Autoritatea poloneza de aviatie - n.red.) a colaborat cu CIA accepand sarcina de a ghida aceste zboruri sub acoperire spre si dinspre aeroportul Szymany", au adaugat ele.

"Cel mai remarcabil aspect este ca Guvernul polonez, care a sustinut timp de perste patru ani ca nu exista astfel de dosare - sau daca exista, sunt de negasit - a oferit acum o lista aparent ampla a acestor aterizari, compilata si prezentata intr-un mod ordonat si coerent", au adaugat asociatiile.

Inca din 2005, din momentul dezvaluirii programului inchisorilor secrete ale CIA, Romania a fost indicata ca fiind una dintre tarile care au gazduit o asemenea facilitate, dar oficialii de la Bucuresti au negat constant aceste acuzatii. Apoi, in 2007, raportorul Consiliului Europei pe tema inchisorilor CIA , senatorul elvetian Dick Marty, a evidentiat, intr-un raport, ca Romania si Polonia au gazduit astfel de centre.

Cotidianul New York Times a scris in vara anului 2009 ca o cladire renovata de pe o strada aglomerata din Bucuresti a servit drept inchisoare secreta a CIA, amenajata pentru a gazdui sase detinuti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.