Premierul ucrainean Iulia Timosenko a pierdut batalia pentru presedintie, dar nu va renunta la razboiul impotriva lui Viktor Ianukovici, care va fi investit joi la conducerea tarii.

Obisnuita cu victoriile, "Doamna de Fier a Ucrainei" a suferit in ultimele saptamani infrangeri umilitoare, incepand cu cea suferita in fata rivalului ei prorus in al doilea tur pentru prezidentiale. Ulterior, acuzatiile sale de fraudare a alegerilor nu au reusit sa mobilizeze populatia, cum s-a intamplat in 2004, la revolutia protocalie, ce a dus la anularea victoriei frauduloase a lui Ianukovici.

Tentativa de a obtine in justitie anularea scrutinului a fost de asemenea fara succes. In fata unui esec iminent, Timosenko a preferat sambata sa-si retraga recursul, acuzand judecatorii ca sunt partinitori. Cu toate acestea, "Printesa gazului" refuza sa-si recunoasca infrangerea in alegeri si, potrivit analistilor, pregateste deja urmatoarea runda. "Timosenko nu a capitulat in fata nimanui. Nu-si poate permite o astfel de umilire in fata lui Ianukovici", spune directorul centrului de cercetari politice, Volodimir Fesenko. "Obiectivul ei este simplu, anume a face din actiunea sa in justitie un element a noii sale legende politice, aceea a alegerilor furate", spune expertul Andrei Ermolaiev.

"Destituirea sa din postul de premier se poate dovedi a fi mai dificila decat cred multi", avertizeaza James Sherr, expert la Chatham House. Daca isi pastreaza postul, conflictul dintre guvern si presedintie are toate sansele sa continue. Acest scenariu de coabitare ar fi un cosmar pentru noul presedinte, avand in vedere faptul ca "actuala coalitie si guvernul au puterea reala, controland bugetul, politica economica si chiar o parte a fortelor de ordine", explica Fesenko.

Chiar si cu aparitia unei noi majoritati, Timosenko va avea atuuri pentru a-si lua revansa la legislativele din 2012.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.