Un inginer american a intrat intentionat cu avionul sau de mici dimensiuni intr-o cladire cu sapte etaje din Austin, unde se afla un birou al serviciilor fiscale, dupa ce in prealabil a lasat un mesaj justificativ pe internet si si-a incendiat casa in care se aflau sotia si fiica sa de 12 ani.

Deocamdata atacul pare sa se fi soldat cu numai doi raniti, in timp ce o alta persoana este data disparuta.

Canalul de televiziune CNN a anuntat ca pilotul se numea Joseph Andrew Stack si avea 53 de ani. Barbatul, care si-a pierdut viata in accident, ar fi lasat un mesaj pe site-ul sau de internet in care a explicat sinuciderea si in care isi varsa furia pe sistemul si aparatul de stat american, dar in special critica serviciile de impozite si taxe. Inainte de a se lansa in cursa sinucigasa, se pare ca Stack si-ar fi incendiat locuinta, in jurul orei locale 9.00, desi inauntru se aflau sotia sa, de profesie muzician, si fiica lor in varsta de 12 ani. Ele au fost salvate de un vecin.

Avionul, care a izbit in plin etajul al doilea al unei cladiri cu sapte nivele din Austin, Texas, in jurul orei locale 09.40, a luat foc, provocand o explozie puternica, ceea ce i-a obligat pe oamenii din cladire sa iasa pe ferestre sau sa se agate de ele, dupa cum au relatat martori oculari. Ei spun ca impactul a fost atat de puternic, incat initial au crezut ca este cutremur.

Si-a incendiat casa cu toate ca sotia si fiica sa se aflau in interior

Sotia si fiica autorului atacului din Austin au fost salvate de un vecin, dupa ce barbatul si-a incendiat casa, inainte de a urca la bordul unui avion care ii apartinea si a-l pilota spre cladirea de birouri, relateaza New York Daily News, potrivit NewsIn. Casa lui Joe Stack, aflata in North Austin, a fost incendiata in jurul orei 09.00. Un vecin a salvat-o pe sotia sa, Cheryl, muzician, si pe fiica lor de 12 ani, potrivit televiziunii KXAN. Stack, care era proprietarul unui avion de mici dimensiuni, nu era prezent.

Atac cu premeditare

Utilizatorii de internet au gasit un site inregistrat pe numele Joe Stack din San Marcos, care pare a fi o scrisoare in care se explica motivele incidentului din Austin. Mesajul este datat joi, 18 februarie, si barbatul, inginer software, isi anticipeaza moartea, notand in paranteza anul nasterii si anul mortii, 2010. In mesaj, el isi exprima nemultumirea profunda fata de sistemul guvernamental american in ansamblu, dar in special fata de Fisc, asupra caruia pare sa arunce vina pentru saracia in care ajunsese sa traiasca. Barbatul pare sa aiba studii superioare. El acuza si sistemul medical si sistemul justitiei americane, dar si Biserica Catolica, pentru modul in care este modelata societatea.

Barbatul vorbeste despre cosmarul american pe care a inceput sa il traiasca in anii '80 si spune ca l-a facut sa realizeze ca traieste intr-o tara cu o ideologie bazata pe "minciuna totala". "Stiu ca nu sunt primul care decide ca s-a saturat. A existat mereu un mit ca oamenii au incetat sa mai moara pentru libertate in aceasta tara, iar acest lucru nu este limitat la afroamericani si imigrantii saraci. Stiu ca au fost multi altii inaintea mea si ca vor mai fi multi altii. Dar stiu si ca daca nu mi-as adauga trupul la aceasta numaratoare, nimic nu se va schimba. Aleg sa nu ma mai uit peste umar la "big brother" in timp ce el imi devoreaza carcasa, aleg sa nu ignor ce se intampla in jurul meu...m-am saturat". "Big Brother" este numele dat de unii americani pentru presiunea institutiilor statului asupra individului.

"Nu pot decat sa sper ca numarul acestor oameni va deveni rapid prea mare pentru a fi ignorat, ca zombii americani se vor trezi si se vor revolta. Din nefericire, cu toate ca mi-am petrecut intreaga viata crezand ca nu este asa, violenta nu numai ca este raspunsul, este singurul raspuns. (...) Sunt in sfarsit gata sa pun capat acestei nebunii. Ei bine, domnule Big Brother, omule de la Fisc, hai sa incercam ceva diferit. Ia carnea mea si dormi linistit"
.

Mesajul se incheie: Joe Stack (1956-2010).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.