Ivo Josipovici, social-democratul care a fost investit joi presedinte in Croatia, este un jurist care a promis ca va lupta fara mila impotriva coruptiei si va integra rapid tara in Uniunea Europeana.

Ivo Josipovici a devenit joi cel de-al treilea presedinte al Croatiei de la desprinderea acestei tari de Iugoslavie si declararea independentei, in 1991, relateaza NewsIn, citand AFP.

Par grizonat, ochelari, Josipovici este profesor de drept la Universitatea din Zagreb, dar si compozitor de muzica clasica. El a facut din combaterea coruptiei care macina administratia si intreprinderile de stat principala sa tema de campanie. "Coruptia este incurajata la cel mai inalt nivel al puterii. Este problema cruciala a Croatiei si a venit timpul s-o combatem cu fermitate", a avertizat el.

In discursul de investitura, el a spus ca societatea croata este macinata de "cancerul" coruptiei si criminalitatii si repetat ca lupta impotriva acestor flageluri ramane prioritatea sa.

Croatia este republica parlamentara si presedintele dispune de puteri esentialmente onorifice. Este insa comandantul suprem al fortelor armate si dispune de atributii in materie de politica externa si in ceea ce priveste numirea sefilor serviciilor de informatii.

In varsta de 52 de ani, acest politician cu "biografie curata", asupra caruia nu planeaza suspiciuni de coruptie, si-a convins compatriotii sa-l voteze. Aderarea tarii la Uniunea Europeana inainte de 2012 este un obiectiv primordial pe care si l-a fixat.

Membru al Partidului Comunist croat din 1980, Josipovici a contribuit la transformarea lui in partidul social-democrat SDP la inceputul anilor '90. A parasit apoi aceasta formatiune in 1994 pentru a se consacra carierei universitare.

Expert in drept penal international, Josipovici a fost reprezentantul tarii sale pe langa Curtea Internationala de Justitie (CIJ) - in fata careia Zagrebul a dat in judecata Serbia pentru genocid comis in timpul conflictului sarbo-croat din 1991-1995 - si pe langa Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI).

Ales in 2003 in Parlament pe listele SDP, reales apoi in 2007, a revenit oficial in partid in 2008.

Ministrul croat al justitiei, Ivan Simonovici, unul dintre prietenii cei mai apropiati inca din timpul studentiei, il lauda pentru calitatile de "bun organizator", "discretia" si "modestia". Criticii ii reproseaza lipsa de carisma si experienta politica, insa analistul Davor Butkovici considera ca, dimpotriva, absenta sa de pe scena politica in anii '90 este un atu major. "Scena politica din Croatia este dominata de politicienii anilor '90", afirma analistul, referindu-se la epoca de tranzitie catre o economie de piata in timpul careia procesul de privatizare a fost "patat" de numeroase afaceri de coruptie.

Ivo Josipovici pledeaza pentru o "noua echitate" pentru toti cetatenii si pentru lupta impotriva "profundei nedreptati sociale" ale carei victime sunt. "Aceasta noua echitate vrea sa insemne un nou patriotism (...) care nu se rezuma la a agita niste drapele si la a canta cantece patriotice. Patriot este cel care isi iubeste sincer tara, care ii respecta pe ceilalti, care munceste si isi plateste impozitele", crede noul presedinte al Croatiei.

Este pentru prima data cand Croatia are un presedinte social-democrat. Primul presedinte al tarii, Franjo Tudjman, a decedat in decembrie 1999. Josipovici va avea sarcina deloc usoara de a-l inlocui pe centristul Stipe Mesici, care conducea tara din 2000 si care ramane unul dintre cei mai populari politicieni croati.

Nascut la Zagreb, Josipovici este casatorit si are o fiica de 18 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.