Mai multe panouri de informare despre rolul lui Iosif Stalin in victoria asupra Germaniei naziste, in 1945, vor fi instalate la Moscova, in cadrul ceremoniilor organizate pentru a marca 65 de ani de la acest eveniment, au anuntat agentiile ruse de presa, citate de AFP.

"Panourile de informare privind rolul lui Stalin vor fi instalate in mai multe locuri", inclusiv in centrul capitalei ruse, "la cererea organizatiilor de veterani" ai celui de la Doilea Razboi Mondial, a declarat un purtator de cuvant al comisiei de publicitate de la Moscova, citat de agentiile de presa, relateaza NewsIn.

Aceasta decizie a provocat proteste vehemente in randul organizatiilor pentru apararea drepturilor omului din Rusia. "Vom protesta fata de acest lucru prin toate mijloacele posibile", a declarat Liudmila Alekseeva, presedintele Grupului de la Helsinki din Moscova, citata de Interfax.

"Cei care vor sa instaleze portrete ale lui Stalin la Moscova aspira sa faca sa revina teroarea statului din epoca stalinista", a apreciat el.

"Publicitatea care il glorifica pe Stalin este inadmisibila", a declarat, la randul sau, Lev Ponomarev, liderul miscarii Pentru Drepturile Omului, citat de RIA Novosti. "Vor avea loc, cu siguranta, proteste", a adaugat el.

In Rusia, fostul dictator este sarbatorit pentru victoria URSS-ului in al Doilea Razboi Mondial si acuzat, in acelasi timp, ca este responsabil de moartea a milioane de persoane.

Data victoriei asupra nazistilor, 9 mai, este principala sarbatoare nationala a Rusiei. Ziua este marcata de defilari militare in Piata Rosie si in alte orase din tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.