Romania, Olanda, Italia, Polonia, Slovacia, Lituania, Slovenia si Bulgaria negociaza in prezent transportarea si depozitarea deseurilor nucleare din Uniunea Europeana, relateaza The Times in editia electronica, potrivit NewsIn.

Deseurile nucleare din Uniunea Europeana ar putea fi trimise in Europa de Est pentru a fi depozitate intr-un centru subteran, potrivit planurilor luate in considerare de statele membre UE.

Potrivit cotidianului britanic, proiectul, care intervine pe fondul unei cresteri a interesului in puterea nucleara, ar putea fi aprobata in cursul acestui an de Comisia Europeana.

Cele opt tari care discuta despre transportul si depozitarea deseurilor urmeaza sa se intalneasca din nou in mai.

In Slovenia, este in curs de constructie un depozit pentru deseurile slab radioactive la Vrbina, in estul tarii. In iulie 2009, comunitatea locala a fost de acord sa accepte aceasta constructie, in schimbul unor compensatii anuale de cinci milioane de euro, potrivit Asociatie Nucleare Mondiale.

Pana in prezent, numai cateva tari din lume au construit depozite permanente pentru deseurile lor, rezultatul nedorit al productiei de energie electrica in centrale nuclerare. Restul tin materialul in depozite temporare, precum Marea Britanie la Sellafield, in West Cumbria, unde se afla circa 2.500 de tone de deseuri nucleare vitrificate, prinse in ciment si otel. O parte dintre acestea vor avea un grad ridicat de radioactivitate timp de pana la 100.000 de ani.

Olanda are numai 30 de metri cubi de deseuri nucleare puternic radioactive, comparativ cu cei aproape 1.900 detinuti de Marea Britanie si Franta, care totodata propun construirea propriilor depozite, evaluate la mai multe miliarde de euro. De altfel, cele doua tari si Germania se opun exportului permanent de deseuri nucleare.

Costul ca Olanda sa isi construiasca propriul centru pe termen lung ar fi de circa doua miliarde de euro. "Programul nuclear din Olanda este mic, iar costul construirii unui depozit subteran este foarte mare. Avem un singur reactor nuclear in Olanda, asa ca o solutie comuna ar fi un mare avantaj", a spus Ewoud Verhoef, director adjunct al Covra, agentia responsabila cu depozitatea deseurilor nucleare ale Olandei

Si alte tari implicate in acest proiect, precum Romania, Slovacia, Lituania si Slovenia, se confrunta cu probleme similare. Cu unul sau doua reactoare in fiecare tara, ar prefera sa susporte in comun costurile enorme ale unui depozit subteran.

Neil Chapman, de la ARIUS (Association of Regional and International Storage), o organizatie cu sediul in Elvetia implicata in discutii, a declarat ca niciuna dintre tari nu si-a exprimat public dorinta de a gazdui un astfel de depozit, dar toate au admis ca vor fi implicate plati.

Ce spun autoritatile romane?

Autoritatile romane au infirmat miercuri informatiile publicate de cotidianul britanic The Times, potrivit caruia tara noastra ar purta negocieri cu alte sapte state europene pentru transportarea si depozitarea deseurilor nucleare din UE.

Ministerul Afacerilor Externe a declarat, la solicitarea NewsIn, ca Reprezentanta Permanenta a Romaniei la UE nu a fost implicata in niciun fel de negocieri privind depozitarea deseurilor radioactive pe teritoriul Romaniei, iar la nivelul UE nu au existat discutii sau negocieri privind depozitarea deseurilor radioactive pe teritoriul statelor membre.

Si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a precizat pentru NewsIn ca in momentul de fata nu se poarta negocieri privind transportul si depozitarea deseurilor radioactive din Uniunea Europeana intr-un depozit international, astfel ca Romania nu participa la negocieri privind transportul si depozitarea pe teritoriul sau a deseurilor radioactive din Uniunea Europeana.

Romania participa, in schimb, prin Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive (AN&DR), la proiectul ERDO (European Repository Development Organization) care are ca scop analiza dezvoltarii unui depozit geologic regional de deseuri inalt active.In cadrul acestui proiect sunt prevazute intalniri periodice, a explicat CNCAN.

In cadrul discutiilor ERDO, nu se poate pune problema gazduirii in Romania a deseurilor radioactive din UE, subliniaza CNCAN, deoarece Legea nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta, reglementarea, autorizarea si controlul activitatilor nucleare, republicata, interzice importul de deseuri radioactive.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.