Scannerele corporale instalate pe doua aeroporturi britanice dupa tentativa de atentat vizand cursa Amsterdam-Detroit ar putea incalca legea privind apararea drepturile omului, apreciaza o institutie oficiala britanica, citata de AFP.
"Comisia pentru egalitatea drepturilor omului a aratat, intr-o scrisoare adresata Guvernului britanic, ca scannerele corporale instalate la inceputul lunii februarie pe aeroporturile Heathrow (Londra) si Manchester ar putea incalca dreptul la intimitate garanta de articolul 8 al Conventiei europene pentru drepturile omului.

Scannerele corporale produc o imagine prea detaliata, potrivit mai multor asociatii, noteaza NewsIn.

"Desi recunoastem ca exista un obiectiv legtim pentru aceasta incalcare a vietii private (...), suntem ingrijorati in mare masura de faptul daca aceasta intruziune respecta sau nu legea", scrie presedintele Comisiei, Trevor Phillips.

"Politicile de securitate nationala au drept obiectiv apararea existentei si libertatii noastre, dar ar fi o infrangere daca aceasta protectie ca distruge celelalte libertati ale noastre", a adaugat el.

Potrivit Comisiei, scannerele corporale - care urmeaza sa fie instalate in toate aeroporturile britanice - ar putea incalca si legea britanica impotriva discriminarii. Institutia si-a exprimat "indoieli serioase" privind legalitatea unei astfel de generalizari.

"Fara masurile de precautie adecvate, astfel de masuri ar putea sfarsi prin a fi aplicate intr-un mod care ar putea fi discriminatoriu fata de grupuri vulnerabile sau ar putea afecta relatiile bune dintre comunitati", a explicat Comisia.

Selectia s-ar putea face in functie de "haine religioase, destinatie, nationalitate sau origine, ceea ce ar putea fi ilegal (...) si discriminatoriu", potrivit institutiei.

Ministerul Transporturilor a declarat ca depune eforturi pentru ca masurile sa fie "legale, proportionale si nediscriminatorii" si a negat existenta unor criterii de selectie. Un cod de deontologie a fost publicat pentru a asigura pastrarea intimitatii pasagerilor scanati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.