Transnistria este dispusa sa gazduiasca pe teritoriul sau elemente ale sistemului de aparare antiracheta rus, daca Rusia va cere acest lucru, a declarat luni, la Moscova, liderul regimului separatist de la Tiraspol Igor Smirnov, citat de RIA Novosti.

"Suntem dispusi sa gazduim pe teritoriul nostru ceea ce Rusia are nevoie", a afirmat Smirnov, potrivit NewsIn.

Anterior, presa a relatat ca Tiraspolul ar fi cerut Moscovei sa instaleze in Transnistria un sistem de aparare ca raspuns la eventuala desfasurare in Romania de elemente ale scutului american antiracheta.

"Am declarat de mai multa vreme ca suntem pregatiti, am cerut mentinerea pentru totdeauna a prezentei militare ruse pe teritoriul nostru", a adaugat liderul transnistrean, intrebat despre disponibilitatea autoproclamatei republici de a gazdui pe teritoriul sau elemente ale sistemului rus de aparare antiracheta.

Presedintele roman Traian Basescu a anuntat in 4 februarie ca Romania a acceptat invitatia administratiei Obama de a gazdui interceptoare de rachete ca parte a scutului american. Elemente ar urma sa fie desfasurate in 2015, intr-o a doua faza a noii versiuni a scutului, care combina interceptori pe mare si pe uscat pentru rachete cu raza scurta, medie si lunga de actiune.

Rusia si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu decizia Romaniei, iar ministrul de externe Serghei Lavrov a cerut clarificari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.