Zeci de mii de sustinatori ai majoritatii guvernamentale, sustinuta de Occident, s-au strans duminica la Beirut, pentru a comemora asasinarea, in 15 februarie 2005, a fostului premier Rafic Hariri, relateaza AFP.

"Suntem aici pentru Rafic Hariri si pentru toti ceilalti libanezi care au fost asasinati", a explicat Souraya Saleh, mama a doi copii, venita din Naameh, oras situat la sud de Beirut. "Hariri era parintele nostru, parintele tuturor libanezilor", a adaugat ea, potrivit NewsIn.

Asasinarea lui Hariri, ucis intr-un atentat cu masina capcana, impreuna cu alte 22 de persoane, a dus la aparitia unei coalitii sustinuta de Washington si Riyad, numita "Coalitia 14 martie", referire la o zi de manifestatii antisiriene de mare amploare.

"Ne asteptam la o manifestatie pasnica, ce va uni libanezii de toate confesiunile",
a declarat Fares Soueid, secretar general al coalitiei din 14 martie, inainte de miting.

Presiunea internationala, combinata cu o miscare importanta de protest popular, a dus la retragerea trupelor siriene din Liban, dupa 29 de ani de prezenta, in conditiile in care damascul era acuzat pentru asasinarea fostului premier.

Fiul acestuia din urma, Saad Hariri, conduce coalitia sustinuta de Occident. El este si seful unui guvern de uniune nationala, din care face parte fost opozitie sustinuta de Hezbollahul siit si sustinuta de Siria si Iran.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.