Armata canadiana s-a vazut confruntata brusc cu o drama potential devastatoare - comandantul celei mai importante baze aeriene a tarii, colonelul Russell Williams, a fost arestat si acuzat de uciderea a doua tinere, precum si de doua agresiuni sexuale.

Cadavrul lui Jessica Lloyd, de 27 de ani, data disparuta in urma cu zece zile, a fost gasit luni dimineata in localitatea Tweed, din Ontario, acolo unde traieste colonelul Williams, care este casatorit, are 46 de ani si este comandantul marii baze aeriene de la Trenton, relateaza AFP, conform NewsIn.

Arestat duminica la Ottawa, ofiterul mai este acuzat de uciderea cu premeditare a caporalului Marie-France Comeau. Aceasta din urma a fost gasita fara viata la domiciliul ei din Brighton, in aceeasi regiune, in noiembrie 2009. Facea parte din escadronul 437 al fortelor aeriene, cu baza la Trenton (localitate intre Toronto si Ottawa) si deci era plasata sub ordinele colonelului Williams.

"Suntem in stare de soc", a declarat general-maiorul Yvan Blondin, comandantul Diviziei 1 aeriene si superiorul direct al lui Williams.

Seful Statului Major al fortelor aeriene, generalul André Deschamps, a declarat ca "ia foarte in serios" orice acuzatie de nerespectare a codului militar sau de crima adusa unuia dintre subordonatii sai.

Desi invoca prezumptia de nevinovatie, generalul a declarat ca, "data fiind gravitatea" acuzatiilor si tinand seama de nivelul inalt de responsabilitate atribuit postului colonelului Williams, "va fi numit in curand un comandant interimar pentru Trenton". Va fi demarata, de asemenea, o procedura privitoare la pozitia sa in randul fortelor armate.

Williams, comandantul escadrei a 8-a a aviatiei, care recent a fost promovat la conducerea bazei de la Trenton, mai este banuit ca ar fi patrus prin efractie in doua case, in septembrie, si ca a comis agresiuni sexuale asupra a doua femei.

Tinand cont de similitudinea dintre aceste crime si alte "incidente grave" petrecute in imprejurimile Belleville, in aceeasi regiune, politia a incercat sa verifice eventuale legaturi intre ele.

Inspectorul Chris Nicholas, de la politia provinciala din Ontario, s-a limitat sa spuna, intr-o conferinta de presa televizata, ca anchetatorii au ajuns sa se intereseze de Williams condusi fiind de "elemente de informatii stranse in timpul unei anchete desfasurate in noaptea de 4 februarie de-a lungul autostrazii 37".

Presat de intrebari, inspectorul Nicholas a recunoscut ca in prezent colegii sai cauta eventuale analogii cu alte crime nerezolvate in Canada si mai ales cu agresiuni sexuale. Colonelul Williams, mutat frecvent, a locuit in mai multe regiuni din Canada.

Pe parcursul carierei sale, a pilotat intre altele, in trecut, aparatul CC 144 Challenger, folosit de guvernatorul general si de premierul canadian, precum si de catre membrii familiei regale britanice atunci cand se afla in vizita in Canada.

Inainte de a fi numit in fruntea escadronului 437 de la Trenton, in urma cu doi ani, el fusese comandantul unei baze canadiene secrete din Orientul Mijlociu - Camp Mirage, din apropiere de Dubai.

Potrivit biografiei sale oficiale, este fotograf, pescar si amator de alergari. Atat el, cat si sotia sunt jucatori pasionati de golf.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.