Dupa numararea tuturor buletinelor de vot, Comisia Electorala Centrala a anuntat ca liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, a obtinut 48,2% din voturi, in timp ce rivala sa, premierul Iulia Timosenko, a inregistrat 46,1%.

In consecinta, Viktor Ianukovici s-a declarat invingator, dar Iulia Timosenko a refuzat sa-si recunoasca infrangerea. Timosenko a mai contestat victoria lui Ianukovici la scrutinul prezidential din 2004, urmat de ample proteste de strada. Inaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale de duminica, Iulia Timosenko a amenintat ca va contesta rezultatul scrutinului la tribunal sau isi va scoate sustinatorii in strada, in cazul in care vor exista dovezi privind comiterea de fraude.

Intre timp, peste 2.000 de sustinatori ai Partidului Regiunilor s-au reunit in apropierea sediului Comisiei Electorale Centrale din Kiev, iar multimea continua sa se adune, precizeaza Ukrinform. Protestatarii au steaguri cu simbolurile Partidului Regiunilor si scandeaza "sa aparam alegerea poporului". Anterior, Partidul Regiunilor si-a anuntat intentia de a reuni peste 50.000 de persoane in apropierea sediului Comisiei Electorale Centrale din Kiev.

Manifestatia se desfasoara sub sloganurile "Ucraina - alegeri corecte", "Sa aparam CEC de presiuni", "Sa aparam alegerea poporului ucrainean", "Ianukovici este presedintele nostru".

Iulia Timosenko a amenintat deja cu o noua Revolutie Portocalie in caz de fraude, dar, potrivit lui Turcinov, manifestatiile nu vor fi organizate inainte de anuntarea rezultatelor oficiale ale scrutinului.

Si echipa lui Ianukovici s-a declarat pregatita sa organizeze manifestatii masive pentru a "apara victoria" prorusului, dar nu a precizat deocamdata daca luni dimineata vor avea loc proteste la Kiev.

Viktor Ianukovici, in varsta de 59 de ani, a caruia victoria la alegerile din 2004 a fost anulata dub presiunea Revolutiei Portocalii, care a denuntat fraude electorale, isi va lua revanta in fata adversarilor sai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.