Ministrul de interne italian Roberto Maroni a anuntat vineri introducerea unui permis de sedere cu puncte pentru imigrantii din Italia, a carui acordare va fi conditionata, printre altele, de stapanirea limbii italiene si cunoasterea Constitutiei.

"Legea a fost deja adoptata, pentru ca permisul cu puncte facea parte din proiectul de securitate aprobat anul trecut", a spus Maroni, anuntand publicarea in cateva zile a decretului pentru aplicarea acestei legi, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Conform legislatiei, solicitantii unui permis de sedere vor avea la dispozitie doi ani pentru a acumula 30 de puncte.

Ca inainte, ei vor trebui sa demonstreze ca au o locuinta si un contract de munca, dar vor trebui sa indeplineasca patru conditii suplimentare: sa poata vorbi italiana, sa cunoasca principiile fundamentale ale Constitutiei, sa fie inscrisi in securitatea sociala si sa-si trimita copiii la scoala.
Daca dupa doi ani ei nu indeplinesc aceste cerinte, dar arata ca au disponibilitate, vor avea un an suplimentar la dispozitie. Daca imigrantul comite infractiuni sau delicte, va pierde puncte.

Maroni, membru al partidului antiimigranti Liga Nordului, a asigurat ca permisul de sedere cu puncte a fost conceput "ca un ajutor pentru integrare si nu ca o limita pentru cetatenii extracomunitari care vin in Italia pentru a lucra".

Potrivit ministrului, "structuri publice gratuite vor fi puse la dispozitia strainilor pentru a indeplini obiectivele de integrare", de exemplu invatarea limbii italiene sau a bazelor Constitutiei.

Decizia nemultumeste opozitia de stanga. Un oficial al Partidului Democrat a spus ca permisul "va favoriza ilegalitatea si va ingreuna integrarea".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.