Cei doi candidati la alegerile prezidentiale din Ucraina isi incheie campania vineri intr-o atmosfera tensionata, lasand sa planeze perspectiva unor manifestatii la finalul scrutinului de duminica, ce se anunta strans.

Opozantul prorus Viktor Ianukovici si premierul Iulia Timosenko au prevazute mitinguri electorale in centrul Kievului, la aceeasi ora, 16.00 GMT (19.00, ora Romaniei), si la distanta de doar cateva sute de metri unul de celalalt. Legea ii obliga la tacere sambata, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Adunarea pentru Ianukovici, favorit in scrutin, va fi condimentata cu un concert pop, iar candidatul va participa apoi la un talk-show televizat. Echipa Timosenko si-a invitat sustinatorii sa participe la o "rugaciune pentru Ucraina".

Cu cateva zile inainte de turul doi de duminica, ambii candidati s-au acuzat de pregatirea unor fraude electorale, iar Timosenko a amenintat cu proteste de amploare. In caz de falsificare "le vom cere oamenilor sa iasa in strada", a spus ea.

Ultimul scrutin prezidential a dus la o revolutie pasnica prooccidentala,condusa de Timosenko. Sute de mii de ucraineni au manifestat atunci impotriva "victoriei" lui Ianukovici, victorie invalidata pana la urma din cauza fraudelor.

"Daca Ianukovici vrea falsificare, suntem capabili sa-i opunem o rezistenta pe care nu a vazut-o niciodata, nici chiar in 2004", a promis Timosenko.

Rivalul ei respinge acuzatiile si minimalizeaza amenintarea premierului. "Oamenii normali nu se vor duce sa protesteze", a spus el.

Presa ucraineana specula vineri asupra posibilitatii unor ample manifestatii dupa alegeri, scenariu foarte posibil daca diferenta dintre cei doi va fi foarte mica. "Nici blocul Timosenko, nici Partidul Regiunilor nu-si vor recunoaste infrangerea", scrie publicatia Weekly Ua, potrivit careia "confruntarea risca sa degenereze intr-o batalie".

"Sunt posibile proteste ale taberei Timosenko, si in situatia in care diferenta ar fi de peste 5%", scrie Segodnia, apropiat de Ianukovici, citand o sursa din echipa Timosenko. Potrivit editiei ucrainene a Izvestia, fostul ambasador rus la Kiev, Viktor Cernomirdin, preconiezaza o incalzire a relatiilor cu Moscova dupa prezidentiale. "Sunt convins ca indiferent cine va fi presedintele ucainean, el va coopera cu Rusia", a declarat el.

Ianukovici s-a intalnit vineri dimineata cu noul ambasador rus, Mihail Zurabov, caruia i-a promis ca va actiona pentru stabilizarea situatiei politice din Ucraina si ameliorarea relatiilor cu Moscova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.