Presedintele Traian Basescu a subliniat ca teritoriul Romaniei nu va gazdui un sistem care sa fie indreptat impotriva Rusiei, referindu-se la decizia aprobata in CSAT ca tara noastra sa participe la sistemul american antiracheta.

"Noul sistem nu este indreptat impotriva Rusiei, acest lucru doresc sa-l subliniez in mod categoric, nu este gazduit pe teritoriul Romaniei un sistem care sa fie indreptat impotriva Rusiei, ci impotriva altor amenintari", a subliniat Traian Basescu joi, dupa sedinta CSAT in care s-a aprobat propunerea partii americane privind participarea Romaniei la sistemul antiracheta, relateaza NewsIn.

In acelasi timp, Basescu a tinut sa precizeze ca Romania a apreciat transparenta de care au dat dovada Statele Unite in ceea ce priveste promovarea noului proiect de aparare antiracheta. "Va aduceti aminte ca presedintele Barack Obama a facut precizari inca din luna septembrie a anului trecut, ca vizeaza o regandire a sistemului de aparare antiracheta care sa se constituie intr-un sistem de protectie a tarilor din sud-estul Europei", a subliniat Traian Basescu.

CSAT a aprobat joi instalarea de componente antiracheta pe teritoriul Romaniei incepand cu anul 2015, a anuntat joi presedintele, care a precizat ca Acordurile bilaterale dintre SUA-Romania pe acest subiect vor fi ratificate de Parlament. [Decizie CSAT: Romania, sub scutul antiracheta al SUA]

Seful statului a subliniat ca decizia luata joi de CSAT este importanta in consolidarea parteneriatului cu Statele Unite, dar si un castig pentru Romania in ce priveste nivelul de securitate. "Daca discutam de parteneriatul strategic romano-american, trebuie sa subliniez faptul ca acesta este un element in plus care arata increderea reciproca intre Romania si Statele Unite, intre Statele Unite si Romania, incredere care nu s-a manifestat numai in Irak si Afganistan, acum vine sa prefigureze niste sisteme care vor tine legate cele doua tari foarte multe zeci de ani de acum inainte", a mai aratat seful statului.

In plus, presedintele a precizat ca invitatia facuta de Statele Unite este un succes pentru Romania si in relatiile cu statele membre NATO si UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.