Deputatii italieni au adoptat miercuri o lege de blocaj legitim care ii ofera o "pauza" de 18 luni lui Silvio Berlusconi, acuzat in doua dosare de justitia italiana, el nemaifiind astfel obligat sa se duca in instanta in aceasta perioada.

Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege, obiectul unei mari batalii politice, trebuie adoptat in aceeasi termeni si de Senat, relatateaza NewsIn, citand AFP.

Conform textului, premierul si ministrii pot obtine automat, gratie unui fel de declaratii de onoare, suspendarea unui proces timp de maxim 18 luni.

Pana acum, astfel de "blocaje legitime" erau examinate caz cu caz. In ultimele luni, judecatorii au acceptat, de exemplu, ca premierul sa nu se prezinte in fata loc din cauza unui consiliu de ministri, dar au respins un alt blocaj legitim invocat, inaugurarea unui tronson de sosea.

Termenul de 18 luni a fost dat pentru a se acorda timpul necesar Parlamentului pentru a adopta o lege constitutionala care sa acorde imunitate celor mai inalti demnitari ai statului, printre care presedintele si premierul.

La cateva saptamani de la revenirea la putere, in aprilie 2008, Berlusconi a obtinut adoptarea unei legi care bloca pe durata mandatului urmaririle judiciare impotriva presedintelui, premierului, presedintelui Camerei Deputatilor si presedintelui Senatului.

Legea a fost invalidata in octombrie de Curtea Constitutionala, iar Berlusconi a fost din nou convocat de justitie in doua dosare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.