Mai multi nord-coreeni infometati au atacat agenti de securitate din tara comunista, una dintre cele mai sarace din lume, din cauza lipsei cronice de alimente, a scris marti presa sud-coreeana.

Incidentele au luat amploare dupa brusca reevaluare a wonului nord-coreean, in noiembrie 2009, o masura care viza sa puna capat tranzactiilor pe piata neagra si care, in schimb, a facut preturile sa creasca, relateaza NewsIn, citand AFP.

Decizia i-a luat prin suprindere pe locuitori si a dus la o agravare a penuriei de alimente, potrivit ziarului de informatii online Daily NK, ce se opune regimului nord-coreean.

"Vanzatorii si locuitorii si-au pierdut bunurile din cauza reevaluarii", a explicat presa. "Deci oamenii de razbuna pe agentii de securitate, pentru ca se simt disperati, au sentimentul ca, indiferent ce fac, vor muri", afirma o sursa sub acoperirea anonimatului, citata de ziar.

Un incident s-a produs luni, cand un numar de oameni a agresat o patrula de agenti in piata din Pyongsung, din provincia Pyongan-Sud.

Cotidianul online nu a oferit niciun detaliu privind eventualele victime.

Ziarul JoongAng afirma ca seful serviciilor sud-coreene de informatii (NIS) a declarat saptamana trecuta in fata deputatilor ca o serie de revolte au fost provocate de reevaluarea monetara. "Masura a provocat revolte in unele locuri (...). Dar Guvernul nord-coreean pare sa le fi controlat", ar fi spus Won Sei-Hoon, citat de cotidianul.

Potrivit agentiei Yonhap, care citeaza comercianti din apropiere de frontiera dintre China si Coreea de Nord, oameni mor de foame.

Sute de mii de nord-coreeni au murit intr-o foamete din anii '90, din cauza calamitatilor naturale si a neglijentei economice a regimului. Dupa aceea, Coreea de Nord s-a bazat in mare parte pe ajutorul international pentru a-si hrani populatia, dar fluxul a fost intrerupt in mod regulat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.