Cargoul elen Filitsa, cu 22 de membri ai echipajului la bord, printre care si un roman, a fost eliberat luni de piratii somalezi, dupa plata unei rascumparari.

Vasul a fost capturat in largul insulelor Seychelles in 11 noiembrie, in timp ce transporta produse chimice in Africa de Sud, relateaza BBC, citat de NewsIn. Rascumpararea a fost platita luni, dar proprietarul vasului, Order Shipping, a refuzat sa precizeze despre ce suma este vorba. Potrivit AFP, care citeaza pirati, a fost vorba de doua sau trei milioane de dolari.

Ministerul de Externe a confirmat ca un cetatean roman facea parte din echipajul cargobotului elen Filitsa, eliberat luni noaptea dupa o captivitate de aproape trei luni, de piratii somalezi. "MAE a demarat procedurile specifice in astfel de situatii, imediat dupa ce a fost informat de compania navala greceasca proprietara a navei despre rapirea cargoului elen 'M/V Filitsa' de catre piratii somalezi, pe data de 16 noiembrie 2009", a precizat purtatorul de cuvant al MAE, Lucian Rosenfeld. Compania navala a confirmat, la acea data, existenta unui cetatean roman printre cei 22 de membri ai echipajului.

MAE subliniaza ca "a fost pastrata o discretie totala" asupra cazului, pentru ca orice mediatizare putea pune in pericol negocierile si viata celor rapiti. Conform procedurilor in vigoare, negocierile au fost purtate direct intre proprietarii navei si rapitori, precizeaza MAE.

Ambasada Romaniei la Atena a monitorizat cazul si a informat permanent familia cetateanului roman in legatura cu evolutia situatiei. Ambasada a anuntat familia asupra eliberarii acestuia. De asemenea, aceasta a pastrat o legatura constanta cu celula de criza formata in cadrul companiei proprietara a navei, care s-a ocupat de negocieri, precum si cu autoritatile elene.

"Reamintim ca procedura de urmat in astfel de cazuri este discretia totala, publicitatea in astfel de cazuri este nociva negocierilor purtate, existand riscul sa afecteze siguranta cetatenilor rapiti", a insistat purtatorul de cuvant al MAE, Lucian Rosenfeld.

Nava elena era unul dintre cele 12 vase, cu 250 de marinari la bord in total, care sunt detinute in prezent de piratii somalezi. Piratii somalezi ar fi reusit sa primeasca rascumparari de 60 de milioane de dolari in 2009 pentru vasele si marinarii capturati.

In prezent, piratii somalezi mai tin captive doua nave cu marinari romani la bord. Asian Glory a fost capturat de piratii somalezi la 1 ianuarie 2010 in Golful Aden, in timp ce transporta masini din Singapore in Arabia Saudita. Nava are doi romani la bord.

Alti doi marinari romani se afla la bordul vasului St. James Park, capturat la 28 decembrie de pirati somalezi. Nava a fost capturata in timp ce se indrepta spre Thailanda, din Spania, pe o ruta maritima cheie, patrulata de navele internationale implicate in lupta antipiraterie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.