Francezii au sarbatorit, ieri, 216 ani de la caderea Bastiliei, printr-o parada militara pe Champs Elysees. Pentru ca in Franta se marcheaza Anul Braziliei, invitat de onoare la ceremoniile de Ziua Nationala a fost presedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, care a urmarit defilarea soldatilor francezi si brazilieni.

Asa cum cere traditia, parada militara a inceput la ora 10, odata cu sosirea presedintelui francez, Jacques Chirac, insotit de generalul Henri Bentegeat, seful Marelui Stat Major al armatei si de generalul Marcel Valentin, guvernatorul militar al Parisului. La sosirea in Place de la Concorde, presedintele Chirac a fost intampinat de premierul Dominique de Villepin si de ministrul Apararii Michele Alliot-Marie.

Ceremonia de la Paris a avut loc la exact o saptamana de la atentatele de la Londra, drept pentru care au fost luate masuri speciale de securitate. Peste 5.000 de jandarmi au fost mobilizati pentru a asigura buna desfasurare a manifestatiei din inima Parisului. In 2002, cu ocazia paradei militare de 14 iulie, un individ a incercat sa-l impuste pe presedintele Chirac.

De altfel, intr-un interviu televizat, Chirac a avertizat ca nici o tara nu este la adapost de terorism. "Teroristii au o mentalitate diferita", a precizat liderul francez. La randul sau, ministrul Apararii Michele Alliot-Marie a spus ca Franta trebuie sa mentina un nivel ridicat de vigilenta.

Pe de alta parte, presedintele Chirac s-a referit si la viitoarele alegeri prezidentiale franceze, de peste doi ani, spunand ca ipoteza unei noi candidaturi pentru functia suprema in stat este "prematura" si ca isi va face cunoscute intentiile "la momentul oportun".

Seful statului francez a reafirmat increderea pe care o are in premierul Dominique de Villepin si in ministrul de Interne, Nikolas Sarkozy, desi pe ultimul nu a ezitat sa-l atace, recent, in mai multe randuri. Potrivit analistilor politici, subiectul alegerilor prezidentiale este deja de actualitate si francezii incep sa vorbeasca deja de sfarsitul erei Chirac.

Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de cotidianul "Le Parisien", 6 francezi din 10 au afirmat ca nu mai au incredere in presedintele lor.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.