Romania a salutat evenimentele din 7 aprilie ca pe o revolutie, ca pe un moment de ruptura, iar presa romaneasca a sustinut moral tinerii aflati in strada, spune deputatul comunist Mark Tkaciuk, care a mentionat ca astfel Bucurestiul a confirmat implicarea in evenimentele de anul trecut.

Audiat luni la Procuratura Generala in legatura cu evenimentele postelectorale din aprilie 2009 din R. Moldova, deputatul Mark Tkaciuk a spus ca s-a ocupat de stabilizarea situatiei politice din capitala, a tinut activ legatura cu ambasadele tarilor din Vest si cu biroul lui Javier Solana, care detinea la acel moment functia de Inalt Reprezentat al UE pentru Politica Externa.

Tkaciuk s-a aratat convins ca marturiile sale vor demonstra ca Partidul Comunistilor a facut totul la 7 aprilie pentru a nu permite violenta si varsarea de sange, folosindu-se de instrumente europene.

"Personal am fost martor la ordinul dat de fostul presedinte Vladimir Voronin fostului ministru de interne, Gheroghe Papuc, sa nu intervina in forta. Istoria ne va judeca ce trebuia facut in acel moment, dar ramanem pe pozitia ca atunci cand ai in fata copii si tineri, chiar daca ei ataca institutiile statului, forta nu poate fi aplicata", a spus Tkaciuk, citat de portalul Stirea Zilei.

Totodata, el a povestit jurnalistilor ca in dimineata zilei de 7 aprilie a fost cu un buchet de trandafiri la Vladimir Voronin pentru a-l felicita, in calitate de fost consilier, la aniversarea inaugurarii in functia de presedinte. Deputatul comunist a mentionat ca ulterior a plecat la sediul PCRM, de unde a urmarit evenimentele prin intermediul "jurnalistilor adepti ai PCRM si membrii partidului".

Potrivit NewsIn, Mark Tkaciuk a mai fost audiat de procurori saptamana trecuta, in dosarul legat de disparitia originalului Declaratiei de Independenta si Constitutiei Republicii Moldova.

Anterior, procurorii i-au audiat in cele trei dosare legate de 7 aprilie pe fostul ministru de interne, Gheorghe Papuc, fostul comisar al capitalei, Vladimir Botnari, in calitate de invinuiti, si pe fostul presedinte Vladimir Voronin, deputatii Vladimir Turcan si Mark Tkaciuk in calitate de martori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.