Politia londoneza crede ca l-a identificat pe barbatul care a pus la cale atentatele de saptamana trecuta, relateaza cotidianul "The Times", in editia electronica de ieri. Autoritatile banuiesc ca liderul celulei teroriste are aproximativ 30 de ani, s-a nascut in Marea Britanie si este de origine pakistaneza. Acesta ar fi sosit, luna trecuta, intr-un port britanic si ar fi parasit tara cu o zi inaintea atentatelor comise de cei patru kamikaze.

Potrivit unor surse din securitate, barbatul a mai fost implicat in operatiuni teroriste anterioare si are legaturi cu adeptii Al-Qaida din Statele Unite. De asemenea, se pare ca el i-ar fi vizitat pe atacatori in Leeds si ar fi stabilit locurile unde urmau sa fie plasate bombele de la metrou. Milioane de persoane din toata Europa au tinut doua minute de reculegere, ieri, la o saptamana dupa atentatele sangeroase care s-au soldat cu moartea a cel putin 52 de persoane si ranirea altor 700.

Responsabili din cadrul serviciilor de securitate sustin ca este probabil ca liderul celulei sa-i fi invatat pe atentatori cum sa detoneze bombele din rucsacuri in acelasi timp. De asemenea, exista indicii potrivit carora celula ar fi decis sa nu apeleze la ajutor din afara tarii, pentru a reduce sansele de a fi descoperiti.

In noaptea de miercuri spre joi, detectivii incercau sa gaseasca alti doi posibili membri ai retelei. Unul dintre ei a fost reperat de camerele de supraveghere de pe platforma din statia Luton, in timp ce se afla langa cei patru kamikaze, pe 7 iulie. Autoritatile se tem ca acesta, banuit ca ar avea tot origine pakistaneza, ar putea fi un al cincilea atentator, care se afla inca in libertate in zona Londrei. Politia incearca sa stabileasca daca barbatul locuieste in Luton, unde se crede ca au stat atentatorii inainte de atacuri si unde au fost gasiti explozivi intr-o masina inchiriata. Expertii examineaza in continuare autoturismul marca Nissan Micra, in speranta ca vor gasi amprente sau urme de ADN. Surse din cadrul serviciilor de securitate au declarat ca ar putea exista inca doi membri ai celulei, "al saselea si al saptelea", care ar alcatui o retea de sprijin.

Lector universitar egiptean, cautat

Scotland Yard cauta, de asemenea, un chimist egiptean, care a fost, pana de curand, lector la Universitatea Leeds. Asdi el-Nashar (33 de ani) este banuit ca a inchiriat una dintre locuintele din Leeds, unde au fost gasite materiale explozive. Barbatul a parasit Marea Britanie recent, spunandu-le vecinilor ca are probleme cu viza. Politia crede ca lectorul, care a studiat in Statele Unite, ii cunostea pe cativa dintre atentatori. Numele celui de-al patrulea atacator a fost dezvaluit neoficial joi noaptea, acesta fiind Ejaz Fiaz, in varsta de aproximativ 30 de ani. Locuinta lui din Leeds a fost perchezitionata, iar politia a efectuat raiduri si in orasul Aylesbury, situat la nord-vest de Londra, in legatura cu atentatele.

Mesaj de la Bin Laden, ignorat

Potrivit site-ului Internet al publicatiei germane Focus, care citeaza surse din serviciile de securitate franceze, MI5 (serviciile britanice de informatii interne) s-a aflat in posesia unei inregistrari video in care Ussama bin Laden avertiza: "Daca ne bombardati orasele, le vom bombarda si noi pe ale voastre". Inregistrarea, care a fost transmisa serviciilor secrete franceze (DGSE), precum si celor din alte tari europene, a fost autentificata, dar niciodata nu a fost facuta publica, a precizat sursa. DGSE si MI5 au facut schimb de informatii referitoare la aceasta inregistrare, in luna mai, dar autoritatile britanice au decis sa coboare nivelul alertei teroriste, in iunie, considerand ca amenintarea nu mai este "severa general" - al treilea nivel dupa "iminent" si "sever specific" - ci doar "substantiala".

Publicatia reaminteste ca Marea Britanie - care a desfasurat circa 2.000 de militari in Afganistan si 9.000 in Irak - a participat alaturi de SUA la bombardamente efectuate in regiunea Karabilah, din apropierea frontierei siriene, in cadrul unei operatiuni din perioada 19-21 iunie.

Londonezii au iesit in strada pentru a sfida terorismul prin doua minute de reculegere

Locuitorii capitalei britanice au incetat orice activitate si au iesit in strada, ieri, la pranz, la o saptamana dupa comiterea atentatelor, pentru a pastra doua minute de reculegere. "Londra isi va aduce aminte de toti cei care au murit joia trecuta si ii va sfida pe cei care incearca sa schimbe caracterul orasului prin terorism", a declarat Ken Livingstone, primarul capitalei britanice. Toate autobuzele s-au oprit, intreprinderile si-au incetat activitatea, iar oamenii au iesit in strada, pentru a-si aminti de cei care au murit si pentru a-i sfida pe teroristi.

Premierul Tony Blair a pastrat cele doua minute de reculegere la resedinta sa de pe Downing Street. La randul sau, cardinalul Cormac Murphy O’Connor, Arhiepiscopul de Westminster, a tinut momentul de reculegere de pe esplanada catedralei Westminster.

La sfarsitul dupa-amiezii, in Trafalgar Square a fost organizat un priveghi in memoria victimelor atentatelor, la care au participat mii de persoane.

De asemenea, cele 25 de tari membre ale Uniunii Europene au adus, ieri, un omagiu victimelor atentatelor comise la 7 iulie, la Londra, pastrand doua minute de reculegere. Ieri, la ora 14.00, a fost pastrat un moment de reculegere pe intreg teritoriul Romaniei, iar Guvernul si-a intrerupt sedinta, in memoria victimelor atentatelor teroriste de la Londra.Spre deosebire de restul statelor europene, Rusia nu a decretat pastrarea unui moment de reculegere.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.