Iranul marcheaza luni 31 de ani de la intoarcerea ayatollahului Ruhollah Khomeiny de la Teheran, eveniment ce a declansat Revolutia Islamica din 1979 si care deschide 10 zile de ceremonii, marcate anul acesta de o criza politica grava cu care se confrunta regimul.

Toate clopotele din scoli, sirenele din oras, uzine, trenuri si vapoare au sunat la exact ora locala 9.33 (8.03 ora Romaniei), cand avionul care l-a adus pe ayatollahul Khomeiny din exilul in Franta a aterizat pe aeroportul Teheran-Mehrabad, in 1 februarie 1979, relateaza AFP, conform NewsIn.

Acest omagiu traditional adus de Iran fondatorului republicii islamice marcheaza inceputul a 10 zile de diverse comemorari oficiale, care vor culmina prin reuniuni ample in toata tara, in 11 februarie, data oficiala a inlaturirii de la putere a regimului imperial.

Implinirea a 31 de ani de la revolutia islamica intervine in conditiile in care regimul este afectat de una dintre cele mai grave crize politice din istoria sa, dupa realegerea contestata a presedintelui mahmoud Ahmadinejad, in luna iunie.

O parte din opozitia interna a regimului contesta inca buna desfasurara a scrutinului si isi exprima respingerea fata de guvern prin manifestatii, uneori violente. O reprimare severa, soldata cu zeci de morti, sute de raniti si mii de arestari, nu a reusit pana in prezent sa puna capat acestei miscari de protest.

Doi dintre liderii opozitiei, fostul premier Mir Hossein Moussavi si fostul presedinte al Parlamentului Mehdi Karoubi, au cerut implicit sustinatorilor sai sa iasa in strada in 11 februarie, cerand o "participare masiva a populatiei" la reuniunile oficiale prevazute pentru acea zi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.