Sute de persoane au infruntat sambata frigul in mai multe orase din Italia, pentru a manifesta impotriva guvernului lui Silvio Berlusconi, considerat capabil sa atace Constitutia, relateaza AFP.
Manifestantii, dintre care 250 s-au strans in centrul Romei, cer demisia sefului guvernului, potrivit NewsIn.

Protestele au fost organizate de "poporul violet", un grup de bloggeri care s-a format in octombrie 2009 si care a ales violetul, "singura culoare lasata libera" de partidele politice traditionale, pentru a-si demonstra independenta.

"Berlusconi demisie", "Cuvantul poporului violet"
, au scandat manifestantii la Roma. "Berlusconi, demisioneaza, pui intr-o situatie jenanta poporul de italieni cinstiti", a scris o manifestanta pe o pancarta pe care o purta la gat.

Protestatarii au impartit si 500 de exemplare din Constitutiei, din care au fost citite pasaje de membri ai "poporului violet", cetateni anonimi, in timp ce cei cativa lideri politici de opozitie prezenti au ramas in multime.

Potrivit agentiei ANSA, circa 200 de persoane au manifestat la Genova si 400 la Milano, in capitala economica a tarii.

"Poporul violet" si-a anuntat in cursul saptamanii intentia de a organiza astfel de manifestatii pentru apararea Constitutiei in 120 de orase din Italia.

"Le cerem tuturor fortelor politice sa opreasca acest atac asupra Constitutiei si democratiei", a spus la Milano Fausto Renzi, coordonator national al "poporului violet", denuntand atacurile asupra magistraturii comise, potrivit opozitei, de majoritatea de dreapta de la putere.

Potrivit unui comunicat al "poporului violet" dat publicitatii in cursul serii, circa 200.000 de persoane au participat la 89 de manifestatii organizate in Italia.

Alte opt manifestatii au fost organizate in strainatate, in special la Paris, Berlin, Londra, Viena, Atena si San Francisco, potrivit aceleiasi surse.

"Este vorba despre o noua victorie a societatii civile (...), poporul violet a demonstrat in mod pasnic ca o cultura diferita, bazata pe legalitate, este posibila inca in tara noastra", conchide comunicatul.

"Poporul violet" a organizat cu succes prima sa manifestatie la nivel national in 5 decembrie, No Berlusconi Day, a care au participat circa 300.000 de persoane pe strazile din Roma, pentru a cere demisia sefului guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.