Romania nu era pregatita pentru aderare in 2007, dar a fost primita in UE pentru ca a acceptat doua baze militare americane pe teritoriul sau, a declarat presedintele PCRM, Vladimir Voronin, intr-o emisiune difuzata sambata seara la postul de televiziune NIT, relateaza Unimedia.
"O cerinta obligatorie a UE este ca tara care adera sa aiba rezolvate toate problemele referitor la hotar cu vecinii. Romania nu era gata, deoarece nu are un tratat de frontiera cu R. Moldova. De ce a fost acceptata?", s-a intrebat retoric Voronin.

"Mai mult decat atat, hotarul cu Romania reprezinta hotarul dintre doua mari constructii politice: NATO si Comunitatea Statelor Independente. Cei de la NATO se pot uita fara binoclu la noi in Moldova", a adaugat fostul presedinte al R. Moldova, potrivit NewsIn.

Presedintele PCRM a mai declarat, in aceeasi emisiune, ca recenta vizita a lui Traian Basescu in Republica Moldova a fost "inutila" si "nu a facut decat sa acutizeze contradictiile vizibile si invizibile" dintre Romania si R. Moldova, precizeaza portalul Stirea Zilei.

El a criticat declaratiile presedintelui Basescu si ale ministrului de externe Teodor Baconschi referitoare la limba moldoveneasca si refuzul Romaniei de a semna Tratatul de frontiera cu Republica Moldova.

Totodata, Voronin l-a acuzat pe Basescu ca le-a spus molodovenilor "povesti" despre integrarea Republicii Moldova in UE cu ajutorul Romaniei si aceasta pentru a "impinge R. Moldova spre unirea cu Romania".

Referindu-se la scoaterea sarmei ghimpate de la Prut, Voronin a spus ca in acest fel se urmareste nu doar "demontarea frontierei cu Romania, dar si a hotarului cu NATO", ceea ce este, in opinia sa, inacceptabil deoarece Republica Moldova este membru al CSI. In acest context, Voronin a spus ca PCRM se va plange ONU si UE si va informa partenerii din CSI.

"Nu cred ca romanii fac asta din capul lor, nu cred ca Basescu este un brav marinar care distruge tot in jurul sau. Aici este o politica coordonata si indreptata", a comentat Voronin, fara a preciza insa cine ar coordona actiunile Romaniei.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a vizitat miercuri si joi Republica Moldova, la invitatia presedintelui interimar, Mihai Ghimpu. Anterior, Vladimir Voronin a declarat ca vizita presedintelui Basescu este "inoportuna".

Pe de alta parte, Voronin a afirmat ca in spatele proiectului politic al fostului deputat PCRM, Vladimir Turcan, dar si a scindarilor din Alianta Moldova Noastra, ar sta liderul PLDM, premierul Vlad Filat.

Vladimir Turcan, impreuna cu alti trei deputati PCRM, au anuntat recent parasirea fractiunii parlamentare comuniste. Ulterior, cei patru si-au anuntat aderarea la partidul Moldova Unita. Liderul comunistilor l-a acuzat pe Filat ca ar fi dirijat iesirea celor patru deputati din fractiunea PCRM inainte de alegerile prezidentiale din 10 decembrie.

In ceea ce priveste evenimentele postelectorale de anul trecut, fostul lider al regimului comunist de la Chisinau a declarat ca si-a depasit "atributiile cand cand i-a indicat ministrului de interne Gheorghe Papuc sa nu foloseasca forta".

Zeci de mii de persoane au iesit in strada la Chisinau in urma alegerilor legislative din 5 aprilie 2009, pentru a contesta victoria comunistilor si falsificarea scrutinului. In urma protestelor, patru tineri au murit in conditii suspecte si au fost inregistrate sute de cazuri de tratament inuman, degradant si tortura.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.