Gripa porcina, a carei propagare a incetinit in emisfera nordica, a provocat moartea a 14.711 persoane in lume de la aparitia sa, in martie 2009, potrivit celui mai recent bilant dat publicitatii de OMS.
"Pana in data de 24 ianuarie 2010, peste 209 tari si teritorii din lume au anuntat cazuri confirmate in laborator de gripa A(H1N1), dintre care cel putin 14.711 morti", anunta OMS.

Virusul, care contine gene de gripa porcina, aviara si umana, a provocat 569 de decese in ultima saptamana, mai putine decat cu o saptamana inainte, ceea ce confirma incetinirea propagarii constatata in ultimele saptamani, potrivit NewsIn.

Epidemia de gripa, care a atins un varf in octombrie-noiembrie in majoritatea tarilor cu clima temperata din emisfera nordica, se propaga in continuare "activ" in Africa de Nord, in unele regiuni din estul si sud-estul Europei, precum si in sudul si estul Asiei, subliniaza OMS in raportul sau saptamanal.

Transmiterea este "activa si extinsa din punct de vedere geografic" in Maroc, Algeria, Libia si Egipt, chiar daca majoritatea tarilor din regiune au trecut de perioada de varf in noiembrie-decembrie.

In Europa, cateva tari precum Austria, Albania, Bulgaria, Slovacia si Rusia au inregistrat o usoara crestere a numarului de cazuri de gripa si de infectii respiratorii, chiar daca aceste niveluri raman inferioare celor din perioada de varf, a subliniat OMS.

Pe intregul continent s-au inregistrat "cel putin 3.429 de decese" de la aparitia bolii, ce a dus la declararea primei pandemii de gripa din acest secol.

Cea mai grav afectata regiune din lume este America (de Nord si de Sud), cu cel putin 7.166 de morti. Regiunile din Asia de est si din Pacific inregistreaza 2.981 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.