Planul NATO pentru transferul efortului militar din Afganistan catre fortele afgane "nu este o strategie de iesire", a subliniat stazi secretarul de stat american Hillary Clinton, la conferinta de la Londra, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"Sustinem planul de tranzitie al NATO, dar trebuie sa fie clar ca nu este o strategie de iesire", a declarat sefa diplomatiei americane, potrivit textului discursului sau, transmis presei.

"Este vorba despre stabilirea conditiilor care le vor permite fortelor afgane sa preia conducerea in materie de securitate intr-o zona data", a explicat ea. "Si vom continua sa ne sustinem partenerii afgani in timpul tranzitiei", a adaugat ea.

Presedintele american Barack Obama a anuntat in decembrie trimiterea a 30.000 de soldati suplimentari in Afganistan, o masura insotita de proiectul de transfer treptat al efortului catre fortele afgane.

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, a prevazut transferarea din 2010 a responsabilitatii catre fortele afgane in 10, pana la 15 zone.

Planul NATO prevede un transfer "conditionat de situatia din fiecare provincie si bazat pe criterii riguroase de securitate si guvernare", a subliniat Clinton.

Secretarul de stat a reafirmat si sustinerea americana fata de planul de reconciliere politica al presedintelui afgan Hamid Karzai. "Impartasim convingerea presedintelui Karzai ca o reintegrare prudenta va slabi atractia extremismului si va aduce mai multa stabilitate si securitate in Afganistan", a spus ea.

"Numerosi talibani de baza se indreapta spre extremism mai mult din motive economice sau de politica locala decat din cauza ideologiei", a apreciat ea. "Stimulente eficiente pot sa ii integreze in democratia afgana", a adaugat Clinton.

Clinton si Karzau au discutat, printre altele, de reintegrare in cursul unei reuniuni organizate miercuri seara, a declarat un oficial american.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.