Presedintele Traian Basescu a declarat inainte de a pleca la Chisinau, ca obiectivele vizitei sunt legate de cooperarea bilaterala, identificarea formulelor prin care Romania poate acorda sprijin direct vecinilor de peste Prut, pentru ca Republica Moldova sa adere la UE odata cu Balcanii de Vest.

"Obiective vizitei sunt legate de cooperarea dintre Romania si Republica Moldova in efortul Republicii Moldova de apropiere de UE, avand ca finalitate integrarea in Uniunea Europeana. Un alt subiect de maxim interes va fi legat de utilizarea fondurilor europene, trebuie sa stiti ca avem la dispozitie 130 de milioane de euro puse la dispozitie de Uniunea Europeana pentru proicte comune cu Republica Moldova si Ucraina, procesul de utilizare a acestor bani a fost extrem de anevoios, practic nu s-au efectuat trageri si din cauza pozitiei pe care conducerea politica a Republicii Moldova a avut-o pana la instalarea Guvernului democratic", a precizat seful statului miercuri, la Aeroportul Henri Coanda, inainte de a pleca intr-o vizita oficiala de doua zile in Republica Moldova, informeaza NewsIn.

Basescu a aratat ca un alt subiect abordat in discutiile cu demnitarii moldoveni va fi sprijinul direct pe care Romania il poate acorda Republicii Moldova. "Este clar ca Republica Moldova nu are nevoie doar de un sprijin politic, ci si de un sprijin direct, vom vedea formulele prin care puterea de la Chisinau intelege sa acordam acest sprijin, noi avand deja punctul nostru de vedere", a spus Traian Basescu.

Presedintele a apreciat ca, de la instalarea sa, noul Guvern de la Chisinau a facut pasi extrem de importanti in clarificarea pozitiei sale legat de optiunea catre Uniunea Europeana- pe 12 ianuarie noul Guvern a inceput negocierea acordului de asociere la UE iar de pe dat ade 25 ianuarie a avut loc la Bruxelles prima reuniune a grupului de actiune europeana a Republicii Moldova, care a avut ca si copresedinti Romania si Franta. "Sunt destule semnale ca la Chisinau s-a produs o clarificare a optiunii catre Uniunea Europeana, ceea ce este incurajator din punctul nostru de vedere", a punctat Basescu.

Seful statului a precizat ca aceasta vizita in Republica Moldova este de interes si pentru ca exista 12 acorduri bilaterale in curs de negociere a caror discutie trebuie reluta cu noii reprezentanti ai puterii in statul vecin. "Negocierile au fost inghetate la un moment dat datorita pozitiei Chisinaului si trebuie sa stabilim actuala putere continuarea negocierii acestor acorduri in asa fel incat Romania si Moldova sa aiba un cadru legislativ in care relatia bilaterala sa poata evolua", a spus Basescu.

"Aceasta vizita ne va da si concluzia privitoare la ce are Romania de facut pentru a sprijini Republica Moldova in mod eficient in procesul de modernizare in asa fel incat sa ajunga la nivelul tarilor din Balcanii de Vest pentru a putea deveni o optiune in vederea unei integrari in UE intr-un pachet care sa vizeze Balcanii de Vest si Republica Moldova", a mai spus Basescu.

Programul vizitei sefului statului in R. Moldova

Traian Basescu a ajuns la Chisinau in aceasta dimineata la Chisinau si se indreapta spre resedinta prezidentiala, relateaza Jurnal.md.

Presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, si Traian Basescu s-au salutat, pe rand, cu delegatia Romaniei, apoi cu delegatia Republicii Moldova. Din delegatia moldoveneasca face parte si ministrul de Externe al Moldovei, Iurie Leanca.

Din delegatia oficiala a Romaniei fac parte parte: Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, Adriean Videanu, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, Radu Berceanu, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, Eugen Tomac, secretar de stat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Viorel-Riceard Badea, senator, Tudor Pantiru, deputat și Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean Iasi.

Basescu va avea o intrevedere cu presedintele interimar al R.Moldova Mihai Ghimpu. Ulterior, va participa la o sedinta comuna a delegatiilor din partea Republicii Moldova si din partea Romaniei.

Agenda vizitei mai include ceremonia de decorare a presedintelui Traian Basescu cu Ordinul Republicii de catre Mihai Ghimpu, depuneri de flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si la mormintele poetilor Grigore Vieru, Ion Vatamanu, a interpretilor Ion si Doina Aldea-Teodorovici și a oamenilor politici Anton Crihan, Gheorghe Ghimpu, Nicolae Costin.

Tot astazi, presedintele Romaniei Traian Basescu va avea intrevederi cu prim-ministrul Vlad Filat, cu primarul general al municipiului Chisinau Dorin Chirtoaca, cu liderii/ reprezentantii fractiunilor parlamentare – Maria Postoico, Mihai Godea, Ion Hadarca, Dumitru Diacov, Vasile Balan si cu liderii Aliantei pentru Integrare Europeana – Mihai Ghimpu, Vladimir Filat, Marian Lupu, Serafim Urechean.

In a doua zi a vizitei oficiale, Basescu, insotit de omologul sau, Mihai Ghimpu, Basescu se va deplasa la Cahul. Potrivit agendei, vor rosti alocutiuni in fata studentilor si profesorilor Universitatii de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” si vor vizita sediul viitorului Consulat al Romaniei din Cahul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.