Comisia Europeana ameninta Bulgaria cu noi blocari de fonduri, la doua zile dupa ce actualul guvern de la Sofia a acuzat precedentul executiv ca a ascuns documente de la Comisia Europeana, in ceea ce a fost descris drept o "tentativa de sabotaj", relateaza Sofia News Agency.

Eventualele sanctiuni au la baza faptul ca Bulgaria nu a raspuns la scrisorile oficiale ale CE privind Programul Operational pentru Mediu, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Dennis Abbott. Termenul pentru primirea raspunsurilor Sofiei expira in 31 ianuarie, iar dupa aceea va fi lansata procedura pentru blocarea de fonduri europene, a avertizat el.

"Nimeni nu vrea sa pedepseasca Bulgaria. Vrem sa tratam Bulgaria la fel ca pe toate statele membre, dar vrem si sa ne asiguram ca poporul bulgar beneficiaza cat poate de mult de pe urma fondurilor europene, care vor totaliza 6,8 miliarde de euro pana in 2013", a subliniat Abbott, transmite NewsIn.

Intr-o conferinta de presa de duminica, ministul bulgar de finante Simeon Djankov a acuzat fosta conducere a Ministerului Mediului si Apelor ca a ascuns scrisori oficiale de la Bruxelles, privine Programul Operational de Mediu. Potrivit lui Djankov, unele dintre aceste scrisori dateaza din februarie 2009, dar nu au fost inregistrate niciodata in Departamentul de mediu. Probleme similare au fost descoperite si la Ministerul de Finante.

"Exista un singur cuvant care poate descrie ceea ce a facut guvernul precedent, condus de socialisti, iar aceste este 'sabotaj'", a declarat premierul Boiko Borisov. "Stiau ce faca si stiau foarte bine cat de grav va afecta acest lucru urmatorul guvern", a adaugat el.

Bulgaria va pierde circa 15%-20% din finantarea pentru proiecte in cadrul Programului Operational pentru Mediu, din cauza lipsei de raspuns la avertizari.

Membrii guvernului precedent, condus de socialisti, au fost vizati in ultimul timp de o serie de scandaluri de coruptie, in conditiile in care noul guvern de centru-dreapta, care a castigat alegerile din iulie, incearca sa refaca reputatia tarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.