Peste 1.000 de kurzi s-au strans ieri la Halabja, pentru a sarbatori executarea lui Ali Hassan al-Majid, numit si Ali Chimicul, declarat vinovat pentru masacrarea a aproape 5.000 de locuitori ai acestui oras din Kurdistan, in 1988, relateaza AFP.
La exact 11.35 (10.35 ora Romaniei), ora la care a inceput bombardarea cu gaz a orasului de catre avioanele lui Saddam Hussein, in 16 martie 1988, ordonata de Ali Chimicul, familiile victimelor au depus jerbe de flori in cimitir, arata NewsIn.

"Executarea (lui Ali Chimicul - n.red.) este corecta si m-a umplut de o bucurie pe care nu o pot descrie", a spus Koulala Mohammed, in varsta de 40 de ani, care si-a pierdut doi frati in atac. "Am mers sa ma reculeg la mormantul fratilor mei si le-am spus: 'Puteti sa va odihniti in pace. Inamicul vostru a plecat pentru totdeauna, iar Halabja poate renaste'", a adaugat femeia.

Aras Abed, vicepresedinte al asociatiei victimelor de la Halabja, care a pierdut 12 rude in bombardament, a spus ca se "scalda in bucurie". "Dusmanul poporului kurd si al umanitatii a primit ce a meritat", a adaugat el. "Toti cei care comit crime si asasineaza trebuie sa sufere aceeasi soarta ca Ali Hassan al-Majid", a adaugat Karwane Adham, avocat al victimelor de la Halabja, in fata Inaltului tribunal penal irakian.

In 17 ianuarie, Ali Chimicul a fost condamnat pentru a patra oara la moarte pentru acest masacru.

In 1988, cand razboiul cu Iranul se apropia de sfarsit, peshmergas kurde au luat in stapanire orasul din muntii Kurdistanului. Armata irakiana a ripostat, bombardand localitatea, fortand combatantii kurzi sa se replieze catre colinele din jur si sa lase in uma femeile si copiii.

In 16 martie, avioane de vanatoare irakiene au inceput sa survoleze zona si, timp de cinci ore, au imprastiat un amestec de iperita si neurotoxinele Tabun, Sarin si VX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.