Un fost apropiat al lui Osama ben Laden a povestit pentru TimesOnline cum s-a dus in petit pentru a cincea nevsta a liderului terorist, care trebuia sa fie "tanara, credincioasa si supusa", cum a avut loc nunta, dar si ce s-a intamplat cu nevasta favorita.
Cand Osama ben Laden a decis sa se casatoreasca pentru a cincea oara, si-a trimis cel mai de incredere om sa-i caute o mireasa. El dorea o femeie din Yemen, iar casatoria urma sa cimenteze relatia cu Yemen, tara tatalui sau. Seicul Rashad Mohammed Saeed Ismael, un yemenit, a preluat aceasta misiune.

"Trebuia sa fie credincioasa, supusa, generoasa, bine crescuta, tacuta, calma si suficient de tanara incat sa nu fie geloasa din cauza celorlalte sotii ale lui ben Laden", povesteste seicul pentru publicatia britanica, potrivit NewsIn.

"Nevestele incearca sa atraga atentia din gelozie si sfarsesc luptandu-se, iar ben Laden nu dorea ca noua sa sotie sa fie prinsa in astfel de chestuni", adauga el.

Ajutorul, cunoscut si drept Abu al-Fida, stia o fata care corespundea si care locuia in orasul Ibb, din sud-vest. El a considera ca Amal al-Sadah, de 18 ani, ar fi sotia perfecta pentru liderul al-Qaida, care avea 43 de ani atunci. "Corespundea tuturor criteriilor", povesteste Fida, descriind operatiunea de petit din 2000, pentru prima data. El precizeaza ca tanara este alaturi de ben Laden si acum.

"Chiar si la varsta ei frageda era credincioasa si suficient de axata pe spiritualitate si credea in lucrurile in care credea si ben Laden, un om foarte pios", povesteste el. "Venind dintr-o familie yemenita modesta, putea suporta alaturi de el viata dura din pesteri si putea fi modelata. De asemenea, nu o deranja ideea de a se casatori cu un barbat de varsta tatalui ei si credea ca a fi o sotie supusa ii va asigura un loc in paradis".

Cu un an inainte de atentatele din 11 septembrie, Fida a abordat familia tinerei. "Le-am spus ca ben Laden cauta o sotie, ca era faimos si cunoscut pentru piosenia sa, pentru credinta, pentru generozitate si bunatate. Le-am spus ca ar fi un sot bun pentru fiica lor", isi aminteste el.

A urmat o intalnire cu Amal. "I-am spus: ai auzit de ben Laden, care si-a donat palatele si averea pentru a conduce jihadul pentru musulmani. Locuieste in Afganistan, uneori temandu-se pentru viata sa, uneori intr-un oras sau o casa, alteori in munti si pesteri". "Petitorul" dorea ca tanara sa inteleaga exact situatia.

Cand a fost de acord cu casatoria, tatal ei i-a dat permisiunea de a pleca in Afganistan. Pregatirile au durat doua saptamani si au fost efectuate conform instructiunilor lui ben Laden, care a trimis 5.000 de dolari - o suma uriasa pentru Yemen - cu care s-au cumparat bijuterii si haine pentru tanara.

Escortata de Fida, sotia sa Nabila si cei trei copii ai lor, Amal a plecat din Sanaa la Karachi, in Pakistan, Dupa cateva zile, s-au dus in Quetta, la granita cu Afganistanul, iar ben Laden a aranjat drumul spre Kandahar, unde se afla.

Nunta a fost oficiata de Mustafa Abu al-Yazid, responsabilul al-Qaida pentru finante, cunoscut ca seic Saeed al-Masri. Conform traditiilor sunnite, au partcipat doar barbatii. Ei au recitat poezii, au cantat, au sacrificat miei si s-au pregati vase uriase cu orez. Femeile, printre care Amal, au avut propria petrecere, modesta, intr-o casa alaturata.

Fida a stat in Afganistan pana inainte cu o saptamana de atacurile din 11 septembrie. "Stiam ca vor fi atacate tinte, dar nu stiam care, cand sau unde. Seicul vobea despre asta", povesteste Fida.

Amal, gravida, a ramas in Kandahar si a nascut la cateva zile dupa de atacuri. "Cam la o saptamana de la sosirea mea in Yemen, am aflat ca Amal nascuse o fetita, numita Safiyah", povesteste Fida.

Fida l-a intalnit pe ben Laden prima data in timpul unei vizite a liderului al-Qaida intr-o tabara de antrenament si au devenit apropiati dupa ce Fida a trecut de la actiune la activitate logistica. Fida a fost numit la conducerea biroului lui ben Laden din Kabul. Dupa atacurile din 11 septembrie, a fost arestat in Yemen si inchis timp de doi ani. Fratele sau Sadeq a fost arestat in Pakistan si trimis la Guantanamo.

Acum, Fida este consilier al guvernului yemenit, luptand pentru a obtine bani pentru slujbe si in vederea reabilitarii extremisilor. El s-a oferit sa medieze intre oficiali si al-Qaida din Peninsula araba. El insista ca ben Laden este in viata. "Este un om care nu ia chimicale, sub forma medicamentelor. Foloseste plante si resurse naturale si mananca sanatos, are mare grija de sanatatea sa", precizeaza el.

Despre Amal, nevasta favorita a lui ben Laden, Fida spune ca nu s-a intors in Yemen. El este convins ca ea se afla alaturi de ben Laden sau este vizitata de el si crede ca au mai multi copii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.