Regatul Unit si-a ridicat vineri seara cu o treapta nivelul alertei teroriste, care trece de la "semnificativ" la "sever", ceea ce inseamna ca un atentat este considerat "foarte probabil", a anuntat Ministerul de Interne, relateaza AFP.
Update: Ministerul britanic de Interne a decis sa ridice nivelul alertei teroriste de teama ca sosirea la Londra, saptamana viitoare, a secretarului american de stat, Hillary Clinton, ar putea aduce o amenintare terorista majora, a declarat sambata un respectat expert, citat de The Daily Mail.

Nivelul "sever" este al patrulea pe scara cu cinci trepte a sistemului britanic de alerta terorista, facut public in 2006, la un an de la atentatele din 7 iulie 2005 ce au vizat transportul in comun din Londra si in care 56 de persoane, inclusiv cei patru kamikaze, si-au pierdut viata.

"Centrul de analiza comuna asupra terorismului (JTAC) a ridicat nivelul alertei din Regatul Unit de la 'semnificativ' la 'sever'. Aceasta inseamna ca un atentat terorist este foarte probabil", a anuntat ministrul de interne, Alan Johnson, intr-un comunicat. "Insa vreau sa subliniez ca nu exista nicio informatie care sa sugereze ca un atentat este iminent", a adaugat Johnson, potrivit NewsIn. "JTAC reevalueaza constant nivelul alertei si isi bazeaza analiza pe un numar mare de factori, intre care intentiile si capacitatile organizatiilor teroriste internationale in Regatul Unit si in strainatate", a explicat ministrul.

Intrebat la BBC, Johnson a refuzat sa se pronunte asupra posibilitatii ca aceasta decizie sa fi fost luata din cauza recentului atentat esuat impotriva cursei transatlantice dintre Amsterdam si Detroit, din ziua de Craciun. De asemenea, el nu a dorit sa comenteze nici recentele ingrijorari legate de amenintarea cu atentate proferata de bazele islamiste din Yemen.

Premierul britanic Gordon Brown anuntase miercuri suspendarea curselor directe dintre Regatul Unit si Yemen si instituirea, pentru prima oara in Marea Britanie, a unei "liste negre" a pasagerilor indezirabili in avioane.

Nivelul alertei teroriste comporta cinci trepte in Regatul Unit: "slab" inseamna ca un atentat este considerat improbabil, "moderat" inseamnaa ca este "posibil, dar putin probabil", "semnificativ" este "foarte posibil", "sever" inseamna ca este "foarte probabil", iar "critic" inseamna "iminent".

Nivelul "critic" a fost decretat pentru prima oara la 30 iunie 2007 dupa atentatul esuat impotriva aeroportului din Glasgow, apoi a fost coborat la "sever" patru zile mai tarziu.

La 30 iunie 2007, doi barbati au izbit o masina plina cu butelii de gaz de principalul terminal al aeroportului din Glasgow, insa incarcatura nu a explodat. Atacul a intervenit dupa ce, cu o zi inainte, la Londra, fusesera descoperite doua masini-capcana care nu au explodat.

Cele cinci niveluri de alerta terorista au fost facute publice pentru prima oara la 1 august 2006. Alerta a fost stabilita la "sever", apoi ridicata la "critic" noua zile mai tarziu, dupa descoperirea unui complot ce viza aruncarea in aer a unor avioane de linie dintre Regatul Unit si Statele Unite.

Decizia de a ridica sau cobori nivelul alertei este luata de JTAC, organism creat in iunie 2003, care reuneste serviciile de securitate si de informatii, precum si politia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.