Comisia de ancheta privind implicarea Londrei in razboiul din Irak a surprins vineri, anuntand ca Gordon Brown va da explicatii inaintea alegerilor legislative, o audiere foarte delicata din punct de vedere politic pentru premierul britanic.

Brown, ministru de finante sub mandatul lui Tony Blair in momentul razboiului din Irak, in 2003, urma initial sa fie audiat dupa alegerile prevazute cel mai tarziu la inceputul lui iunie, relateaza NewsIn, citand AFP.

Presedintele comisiei independente de ancheta, John Chilcot, a prezentat la sfarsitul lui 2009 un argument simplu: sa se evite cu orice pret ca ancheta sa fie folosita de opozitia britanica - aflata in fruntea sondajelor de opinie - in scopuri politice. In consecinta, premierul Brown a acceptat aceasta alegere, aratandu-se dispus sa depuna marturie in orice moment.

Lovitura de teatru a venit insa vineri dimineata, cand Chilcot a anuntat ca i-a propus premierului britanic sa se prezinte la audieri inaintea scrutinului, "din motive de echitate". "Premierul mi-a raspuns ca este de acord sa stabileasca o data dintre cele pe care i le-am propus in urmatoarele doua luni", a explicat el.

Un purtator de cuvant al comisiei de ancheta a precizat ulterior ca Brown va fi audiat la sfarsitul lui februarie sau inceputul lui martie. Evolutia evenimentelor vine in conditiile in care, in ultimele zile, mai multi martori au subliniat rolul deloc neglijabil jucat de Gordon Brown inainte si dupa razboiul din Irak.

Fostul purtator de cuvant al lui Tony Blair, Alastair Campbell, a afirmat saptamana trecuta ca Brown a facut parte din "cercul restrans" de ministri care au participat la discutiile despre Irak. In schimb, fostul ministru al apararii, Geoff Hoon, a afirmat, marti, ca Brown a refuzat finantarile strategice pentru ministerul apararii inainte si dupa razboiul din Irak, ceea a slabit efortul britanic in acest conflict. [Tony Blair va fi audiat in legatura cu razboiul din Irak]

Coincidenta sau nu, acelasi Geoff Hoon a lansat in urma cu cateva saptamani o tentativa de puci esuata impotriva lui Brown, considerand ca Partidul Laburist ar trebui sa-si schimbe liderul, daca vrea sa castige alegerile legislative.

Opozitia conservatoare a exploatat insa depozitia lui Geoff Hoon, pentru a face presiuni asupra lui Brown. "Este normal ca Gordon Brown sa dea explicatii in legatura cu rolul sau in acest esec dezastruos al politicii externe, inainte de a cere votul britanicilor", a afirmat in fata membrilor Camerei Comunelor Nick Clegg, liderul liberal-democratilor, cel de-al treilea partid britanic.

Ministrul de externe, David Miliband, precum si ministrul pentru devoltare internationala, Douglas Alexander, ar putea fi, de asemenea, audiati inainte de termenul prevazut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.