Liderul de la Casa Alba a pierdut o prima batalie pe plan politic. Un republican a castigat dupa 38 de ani statul Massachusetts la alegerile partiale pentru locul de senator ramas vacant dupa moartea lui Ted Kennedy.

Miza acestor alegeri a fost foarte mare, avand in vedere ca Obama si democratii au ramas fara posibilitatea de a apela la "supermajoritatea" pe care o detineau in Senat, unde fiecare vot ar fi fost crucial pentru a trece reformele anuntate de presedinte, dintre care cea mai importanta era cea a sistemului medical, arata Adevarul.

Cu alte cuvinte, pierzand fotoliul in Senat, democratii nu mai au decat 59 de reprezentanti in camera superioara a Congresului si pierd majoritatea calificata, care le este necesara pentru adoptarea reformelor fara ca minoritatea republicana sa le poata bloca.

Pentru a se apara de acesta infrangere, la un an de la mandat, presedintele american a declarat ca legislativul nu este singurul mijloc pentru "promovarea idealurilor" americane, relateaza NewsIn, citand AFP.

"Aici, in capitala tarii noastre (SUA), exista mai multe moduri de a promova idealurile si interesele americanilor. Adesea, acest lucru se face prin Congres. Dar se poate face si prin decret", a explicat Obama, la semnarea unui ordin prezidential destinat luptei impotriva fraudei fiscale a companiilor.

Aceste declaratii au fost facute in prima sa aparitie publica dupa ce republicanul Scott Brown, care a fost desemnat in urma cu mai multi ani "Cel mai sexy american" a castigat alegerile pentru locul ramas liber in Senat dupa moartea lui Ted Kennedy impotriva democratei Martha Coakley.

Afirmatiile lui Obama pot fi interpretate atat ca un avertisment pentru cei care cred ca presedintia sa este paralizata de acum inainte, cat si ca un mod de mascare a evidentei infrangeri din statul Massachusetts, unde alegerile nu mai fusesera pierdute de democrati din 1972.

Republicanul Scott Brown a denumit fotoliul castigat de el ca fiind "cel al poporului", dand peste nas democratilor care "stapaneau" acel stat de decenii prin dinastia Kennedy. De asemenea, el a adaugat ca in alegeri l-a ajutat si scepticismul votantilor care sunt dezamagiti de primul an de mandat al lui Obama, potrivit cotidianului Los Angeles Times.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.