In Cuba au inceput sa se efectueze operatii de schimbare de sex, dupa ce guvernul a retras legea care a interzis multa vreme aceste proceduri.
Anuntul a fost facut de catre Mariela Castro, fiica presedintelui Raul Castro. Mariela este o activista in domeniul nondiscriminarii minoritatilor sexuale si conduce Centrul pentru Educatie Sexuala din Havana, unde transsexualii sunt pregatiti pentru procedura de schimbare de sex.

Declaratia a fost facuta in timpul celei de-a 5-a editii a Conferintei Cubaneze cu privire la Educatia Sexuala, Orientarea Sexuala si Terapie, dupa cum noteaza Huffington Post.

In Cuba s-a desfasurat prima operatie de schimbare de sex in 1988 dar, ulterior, aceasta procedura a fost interzisa prin lege. Potrivit Marielei Castro, din anul 2007, Cuba a revenit asupra acestei decizii.

Mai mult chiar, costurile acestor operatii sunt asigurate prin intermediul sistemului sanitar de stat, fapt de altfel foarte contestat din cauza opozitiei generale fata de procedura, dar si din cauza costurilor foarte mari pe care le implica, mai ales ca vorbim despre o tara in curs de dezvoltare, care intampina probleme economice.

"Planificam un anume numar de operatii pe an, in functie de circumstantele economice", a declarat Mariela Castro.

In ceea ce priveste drepturile minoritatilor sexuale, fiica presedintelui cubanez a mai declarat in cadrul conferintei ca pregateste o scrisoare pe care o va inainta Partidului Comunist in care va cere conducerii sa pregateasca un proiect de lege care sa permita homosexualilor sa adere la structurile partidului. Homosexualii nu sunt tehnic exclusi din partid, insa Mariela Castro considera ca o astfel de decizie i-ar ajuta pe acestia sa isi intareasca rolul politic.

Castro a mai aratat ca asociatia pe care o conduce va continua sa faca presiuni asupra unicului partid de guvernamant, pentru ca acesta sa regandeasca codul civil si sa recunoasca legal, uniunile consensuale intre persoanele de acelasi sex.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.