Populatia celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) a depasit pentru prima data pragul de 500 de milioane de locuitori, potrivit datelor Institutului National de Statistica din Franta si unor estimari ale Eurostat.

Astfel, in prima zi a lui 2010, populatia din UE numara 501,26 milioane de suflete. Cresterea este una considerabila, avand in vedere ca la 1 ianuarie 2009, populatia Uniunii Europene era de 499,7 milioane de locuitori, scrie La Croix citand datele celor doua institute de statistica.

Tara cu cea mai mare populatie din UE este Germania, unde se regasesc 16,3% dintr europeni, mai precis 81,7 milioane de locuitori. Statul Landurilor este urmat de Franta cu 64,7 milioane de locuitori (13% dintre europeni) si de Anglia, care numara 62 de milioane de locuitori (12,4% dintre europeni).

In ultimii zece ani populatiile Irlandei (4,45 milioane de locuitori) si a Spaniei (46,06 milioane de locuitori) a crescut cu 15%, in timp ce cea a Germaniei a stagnat.

In 2009, cu exceptia Poloniei, Republicii Cehe, a Sloveniei si a Slovaciei, tarile est-europene (Bulgaria, Lituania, Letonia, Ungaria sau Romania) au cunoscut un declin al populatiei.

In ceea ce priveste rata natalitatii, Franta si Irlanda sunt in capul listei, fiecare femeie din aceste doua tari nascand in medie cate 2 copii.

Potrivit Eurostat, cresterea populatiei din UE ii este datorata atat sporului populatiei (numarul de nasteri a fost cu 1,2 milioane mai mare ca numarul de decese), cat si soldului migrator (pe parcursul perioadei studiate, in UE au sosit 1,9 milioane de persoane).

"Cea mai batrana" tara din UE este Germania, care are unul dintre cele mai mari deficite in ceea ce priveste natalitatea, pe locul doi situandu-se Italia.

In 2008, circa 17% din populatia Europei era formata din persoane cu o varsta mai mare de 65 de ani, in timp ce in 1998 ponderea era de numai 15,3% din total.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.