Premierul ucrainean Iulia Timosenko, aflata printre favoritii la alegerile prezidentiale care vor avea loc duminica in fosta republica sovietica, a promis ca, daca va castiga, va depune toate eforturile pentru ca tara sa adere la UE in cinci ani si ii va pedepsi pe "oligarhi".

"Ucraina va fi, fara indoiala, membra UE (...) Pentru mine, este o prioritate", a declarat ea intr-o conferinta de presa. "Voi face tot posibilul pentru ca Ucraina sa devina membra UE in timpul presedintiei mele", a adaugat ea. Durata mandatului prezidential este de cinci ani in Ucraina.

"Imi fixez ca obiectiv semnarea, intr-un an, a Acordului de Asociere politica intre Ucraina si UE" si pregatirea pentru "crearea zonei de liber-schimb", a mai spus seful Guvernului ucrainean, informeaza NewsIn, citand AFP.

Declaratia premierului Timosenko intervine in conditiile in care Uniunea Europeana nu a oferit, deocamdata, nici cea mai mica perspectiva de aderare Ucrainei.

Pe de alta parte, Timosenko a lansat un atac la adresa "oligarhilor", cei mai influenti oameni de afaceri ucraineni, care joaca un rol important in viata economica si politica a tarii si pe care premierul Ucrainei ii acuza ca se imbogatesc, in defavoarea populatiei cufundate in saracie. "Vom trimite oligarhia la locul sau", acela al "muncii obisnuite", a promis Timosenko, adaugand ca aceasta este "prioritatea sa".

"Oligarhii nu vor mai conduce tara, garantez acest lucru in calitate de viitor presedinte", a adaugat seful Guvernului de la Kiev, al carei grup parlamentar numara cei mai multi oameni de afaceri cu averi impresionante.

In acelasi timp, Iulia Timosenko l-a acuzat pe principalul sau rival, Viktor Ianukovici, ca este o "marioneta" a grupurilor politico-financiare. "Exista doua moduri pentru dezvoltarea tarii, acela al consolidarii oligarhiei, a carei creatie este Ianukovici" si "acela al unui stat independent si democratic", a avertizat ea.

Iulia Timosenko se afla pe locul doi in sondajele de opinie date publicitatii in vederea alegerilor prezidentiale, cu mult in urma principalului sau rival, Viktor Ianukovici. Desi acesta dispune de un avans important in fata premierului, expertii apreciaza ca victoria sa nu este, totusi, sigura.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.