In 2009, 49 de nave au fost capturate si 120 au fost atinse de tiruri, 1.052 de membri ai echipajelor au fost luati ostatici, opt dintre acestia fiind ucisi si 68 raniti. In prezent, cinci marinari romani sunt in mainile piratilor somalezi

Numarul actelor de piraterie maritima a atins cel mai inalt nivel din ultimii sase ani in cursul lui 2009, atacurile fiind mai violente in special in largul Somaliei a anuntat astazi Biroul Maritim International (BMI), cu sediul la Kuala Lumpur

"Speram ca vom raspunde la cresterea pirateriei cu o mobilizare ampla a guvernelor, care va reduce riscul pierderii de vieti omenesti si de bunuri materiale", a adaugat BMI, relateaza NewsIn.

Mai mult de jumatate din aceste acte, mai exact 217, au fost atribuite piratilor somalezi, fata de 111 in cursul anului precedent. "In timp ce acest numar aproape s-a dublat, capturarile reusite de nave au scazut proportional", subliniaza raportul, care pune aceasta tendinta pe seama prezentei patrulelor internationale desfasurate in Oceanul Indian.

"Fortele internationale joaca un rol esential in prevenirea pirateriei in Somalia si este esential sa ramana in zona", a apreciat directorul BMI, capitanul Pottengal Mukundan. Lansate incepand din 2008, aceste operatiuni, desfasurate in special de forta europeana Atalanta, vizeaza securizarea navigatiei in Golful Aden, o ruta maritima crucial in mod deosebit pentru transportul de titei.

Alte acte de piraterie au fost inregistrate in largul coastelor Nigeriei (28), Americii Latine (37), in Bangladesh si in Asia de sud-est, in timp ce numarul atacurilor a inceput sa scada in Indonezia, in special in stramtoarea Malacca.

In prezent, cinci marinari romani sunt in mainile piratilor somalezi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.