Ucraina, tara strategica cu 46 de milioane de locuitori, situata intre Uniunea Europeana si Rusia, voteaza duminica, in primul tur de scrutin, pentru a-si alege presedintele si a incerca sa iasa din criza politica si economica in care se afla de mai multe luni.

Niciunul dintre candidati nu pare in pozitia de a castiga scrutinul de duminica, din cauza numarului mare de candidati inscrisi in cursa prezidentiala - 18 in total - si a fragmentarii electoratului, lasand sa se intrevada organizarea celui de-al doilea tur la 7 februarie, arata AFP, conform NewsIn.

Viktor Ianukovici, un politician care parea uitat, dar care a devenit favorit la alegeri

Criticat in timpul Revolutiei Portocalii pentru ca era "candidatul Moscovei", Viktor Ianukovici, care parea condamnat la uitare, a avut o spectaculoasa revenire in forta, iar in prezent este considerat favorit la prezidentialele care vor avea loc duminica in Ucraina.

Acest politician cu inaltimea de aproape doi metri, cu gesturi hotarate, sustinut de estul si sudul rusofon si rusofil, se afla in fruntea sondajelor, cu mult inaintea principalei sale rivale, Iulia Timosenko, premierul Ucrainei.

El ar putea astfel sa-si ia revansa dupa dureroasa infrangere suferita in 2004, cand Ianukovici, in acel moment aflat in fruntea guvernului si sustinut de Kremlin, parea sa se afle pe punctul de a accede la functia suprema.

Ascensiunea sa a fost insa stopata clar de valul de proteste fara precedent -Revolutia Portocalie - care a intampinat anuntul victoriei sale la scrutinul prezidential. Rezultatele votului au fost in final anulate pentru fraude si rivalul sau prooccidental Viktor Iuscenko a castigat cel de-al doilea tur al alegerilor.

Dupa infrangerea dureroasa de atunci, Ianukovici parea condamnat, potrivit mai multor analisti, la "moarte politica", in pofida unei popularitati constante intr-o parte a tarii. Greselile echipei prooccidentale, prinsa intr-o lupta pentru putere adesea cu accente ce amintesc de operele lui Kafka, i-au deschis drumul pentru revenirea pe scena politica ucraineana. Pentru o vreme, el a redevenit premier dupa victoria Partidului Regiunilor, formatiunea pe care o conduce, la alegerile legislative din 2006.

Apropiat de Moscova, care, in opinia sa, ramane un partener natural dupa secole de istorie comuna, Viktor Ianukovici nu s-a opus insa apropierii de Uniunea Europeana, o piata profitabila pentru oamenii de afaceri care sustin partidul sau.

Nascut la 9 iulie 1950, orfan de mama de la doi ani, el a fost mecanic, inainte de a-si face studiile de inginer si de a conduce o firma de transport. El a fost condamnat in 1968 si 1970 pentru furt si vatamare corporala, pedepse anulate mai tarziu de justitie, dar care continua sa-l urmareasca in cariera politica.

Iulia Timosenko, "Tigroaica" ce foloseste orice metoda pentru a deveni presedinte

"Doamna de Fier a Ucrainei", "Printesa gazului", "Tigroaica", premierul ucrainean Iulia Timosenko foloseste toate mijloacele pentru a-si atinge obiectivul suprem, acela de a deveni prima presedinta a tarii. Pe ultimele afise de campanie, ea apare mangaind un pui de tigru pe care l-a primit cadou in 2009, alaturi de sloganul "La multi ani tigrului alb", semnat "Micuta tigroaica", noua imagine pe care a adoptat-o premierul ucrainean in campania pentru alegerile prezidentiale.

De altfel, Iulia Timosenko va fi nevoita sa se comporte ca o felina pentru a recupera avansaul avansul de 15 puncte in fata principalului sau rival, Viktor Ianukovici, si a se impune in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 7 februarie. Daca va castiga pariul si va obtine victoria la alegeri, Iulia Timosenko va incheia un parcurs exceptional, in cursul caruia a cunoscut totul: bogatia, inchisoarea si puterea.

Nascuta la 27 noiembrie 1960 la Dnipropetrovsk, in estul industrial al tarii, aceasta femeie energica, inginer-economist in vremea URSS, a ajuns in fruntea unei mari companii energetice, pe atunci primul importator de gaz rus in Ucraina, dupa independenta tarii, in 1991.

Ea si-a inceput ulterior cariera politica si a devenit in decembrie 1999 vicepremier in guvernul lui Viktor Iuscenko. Demisa in ianuarie 2001 de presedintele Leonid Kucima, ea este trimisa la inchisoare o luna mai tarziu pentru presupusul furt a unui miliard de dolari, bani destinati pentru plata gazului rus, acuzatie pentru care va fi mai tarziu gasita nevinovata de justitie.

In 2004, ea se alatura prooccidentalui Viktor Iuscenko in fata candidatului puterii si al Moscovei, Viktor Ianukovici, acuzat de fraude electorale la prezidentiale. Cu traditionala cosita blonda in jurul capului, Iulia Timosenko devine o emblema a revolutiei portocalii, sfidand frigul si zapada pentru a vorbi in fata multimii care a cerut si a obtinut un nou scrutin prezidential.

Dupa victoria lui Viktor Iuscenko, ea este numita prim-ministru, post pe care il ocupa doar pentru sapte luni: luptele pentru putere din cadrul echipei "portocalii" se finalizeaza cu demiterea sa. Iulia Timosenko nu cunoaste insa cuvantul "imposibil": in decembrie 2007, in urma alegerilor legislative, revine in fruntea guvernului si se lanseaza de atunci intr-o lupta dura cu presedintele.

Considerata proeuropeana, ea stie in acelasi timp sa dea dovada de pragmatism si sa-si scoata ghearele cu Moscova atunci cand este nevoie. De altfel, ea nu-si ascunde relatia buna cu omologul sau rus Vladimir Putin, care a sustinut tabara adversa in 2004, in asemenea masura incat lasa impresia acum ca este candidata preferata a Moscovei.

Erou al Revolutiei Portocalii, Iuscenko pare sa se indrepte spre o infrangere la alegeri

Erou al Revolutiei Portocalii, presedintele Viktor Iuscenko a reprezentat visurile de democratie si integrare europeana ale Ucrainei, dar, dupa cinci ani de crize si deziluzii, probabil ca va suferi o infrangere rasunatoare la scrutinul prezidential de duminica.

Sustinerea de care s-a bucurat in perioda 2004-2005 emblematicul lider prooccidental cu fata desfigurata de o misterioasa otravire a disparut si compatriotii sai se arata cu amaraciune dezamagiti de promisiunile nerespectate ale administratiei sale.

"Dupa Iuscenko, observam ca Ucraina este o tara mai democratica si mai libera", spune Iuri Iakimenko, expert la Centrul de studii economice si politice Razumkov. "Dar nu exista niciun progres in realizarea mai multor reforme necesare si lupta impotriva coruptiei pe care populatia o astepta nu a avut loc", adauga el.

Nascut in regiunea Sumi, in nordul tarii, Viktor Iuscenko, a urmat cursuri de economie si si-a inceput cariera ca asistent contabil intr-un kolhoz sovietic. Devenit bancher, el s-a remarcat la conducerea Bancii Centrale (1993-1999). In decembrie 1999, el devine prim-ministru in timpul mandatului presedintelui Leonid Kucima si ramane in functie pana in aprilie 2001.

Ulterior, el se aliaza cu Iulia Timosenko, cu pozitii mai radicale decat ale sale. Alaturi de Timosenko, intra in campania pentru alegerile prezidentiale din 2004, prezentandu-se drept reprezentant al criticilor regimului corupt si autoritar al premierului de atunci, Viktor Ianukovici, sustinut de Kremlin.

Anuntul "victoriei" acestuia din urma, insotit de fraude, a scos in strada sute de mii de ucraineni. Miscarea fara precedent, ramasa in istorie sub numele de Revolutia Portocalie, i-a permis lui Iuscenko sa acceada la presedintie in ianuarie 2005.

Dar, in locul reformelor promise, opinia publica a vazut o serie de lupte crancene pentru putere. Pe fondul scandalurilor, premierii s-au succedat: Iulia Timosenko, apoi Viktor Ianukovici, apoi din nou Timosenko, devenita intre timp inamica declarata a presedintelui. "Echipa sosita la putere pe fondul asteptarilor populatiei nu poate lucra unita pentru a-si pune in aplicare promisiunile", explica Iakimenko.

Desi Ucraina s-a apropiat de Uniunea Europeana si de NATO sub presedintia sa, Iuscenko nu a reusit sa obtina pretioasa formula pentru intrarea Kievului in structurile occidentale. Mai rau, discursul sau atlantist pare sa fi fost contraproductiv in randul compatriotilor, majoritatea ostili Aliantei Nord-Atlantice. De altfel, numai 4% dintre alegatori sunt dispusi sa-i dea o a doua sansa presedintelui Iuscenko.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.