Miep Gies, cea care a ajutat-o pe Anne Frank si familia acesteia sa se ascunda de nazisti la Amsterdam in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a incetat din viata, luni, la varsta de 100 de ani, a anuntat familia pe pagina de internet.

Miep Gies a ascuns si a salvat astfel jurnalul intim al adolescentei evreice care, denuntata alaturi de familie, a fost deportata in lagarele de concentrare naziste, unde a si murit, in 1945, relateaza AFP, conform NewsIn.

Miep Gies, nascuta pe 15 februarie 1909 la Viena, s-a mutat in Olanda la varsta de 11 ani. In primavara lui 1942, a acceptat sa isi ajute tatal pentru a-l ascunde pe patronul sau, Otto Frank si pe familia acestuia. Pe 6 iulie in acelasi an, cei patru membri ai familiei Frank, carora li se alatura si alti evrei clandestini, s-au refugiat intr-o ascunzatoare amenajata in anexa casei. Vreme de doi ani, Miep Gies si alti trei colegi s-au ocupat, zilnic, de aprovizionarea si securitatea fugarilor. "Nu sunt un erou. (...) Doar am facut tot ceea ce am putut pentru a ajuta", spunea Miep Gies.

Cei opt clandestini au fost denuntati si arestati pe 4 august 1944 si trimisi in lagarele de exterminare naziste. Dupa arestare, Miep Gies a gasit in ascunzatoare jurnalul Annei Frank, pe care l-a pastrat cu grija. La sfarsitul razboiului, manuscrisul a fost inapoiat lui Otto Frank, singurul supravietuitor din grupul celor opt.

Prima editia a jurnalului a aparut in 1947 in neerlandeza, cu titlul "Het Achterhuis". De atunci, a fost tradus in 70 de limbi si a devenit una dintre cele mai citite carti.

Miep Gies a primit medalia Yad Vashem, in 1997 si a fost innobilata de regina Beatrix a Olandei.

Anne Frank, nascuta intr-o familie de evrei din Germania, a emigrat, impreuna cu familia, la Amsterdam, in vara anului 1933. Dupa ce Olanda este ocupata de nazisti, in 1940, familia Frank este nevoita sa se ascunda, intr-o "anexa secreta" a unei cladiri, impreuna cu alti prieteni. Pe 4 august 1944, Gestapo-ul descopera ascunzatoarea, iar Anna este deportata la Auschwitz. In octombrie 1944, Anna si sora ei, Margot, au fost mutate la Belsen, unde au murit de tifos, cu putin timp inainte de sosirea Aliatilor. Mama Annei a murit la Auschwitz.

La finalul razboiului, Otto Frank, singurul supravietuitor al familiei, s-a intors la Amsterdam, unde a gasit jurnalul tinut de Anna, inainte de a fi deportata. Jurnalul a fost publicat prima oara la Amsterdam, in 1947 si s-a vandut in intreaga lume in mai mult de 25 de milioane de exemplare. In romaneste, a fost tradus in 1959 si publicat la Editura Tineretului, iar regizorul Alexandru Hausvater a pus in scena povestea, la Teatrul Evreiesc de Stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.