Cazul accidentului in care ar fi fost implicat Silviu Ionescu pare ca nu va fi rezolvat prea curand si, in plus, date fiind coruptia si practicile necurate din Romania, nu este imposibil ca autorul odioasei crime sa scape cu cateva mii de euro, scrie presa singaporeza.

Investigatia autoritatilor romane cu privire la accidentul petrecut in noaptea de 14 spre 15 decembrie la Singapore, soldat cu un mort si doi raniti si in care a fost implicata masina misiunii diplomatice romane, va dura probabil "cativa ani", scrie The Temasek Review, care preia declaratii aparute in presa de la Bucuresti.

Diplomatul roman Silviu Ionescu apare in postura de prim suspect al accidentului in conditiile in care exista mai multi martori oculari care descriu trasaturile soferului, fugit de la locul accidentului, afirma The Temasek Review, precizand ca diplomatul, revenit in Romania, neaga orice implicare si sustine ca masina ambasadei fusese furata. [Accidentul din Singapore: Parchetul General a inceput o ancheta in cazul diplomatului Ionescu]

Publicatia din Singapore reaminteste ca Silviu Ionescu a fost rechemat din post de MAE roman pentru a ajuta in desfasurarea anchetei demarate in Romania. "Cum cazul este acum in totalitate in mainile procurorilor romani, se pare ca Singapore nu mai are puterea sau dreptul de a-l pune sub acuzare sau a-l pedepsi pe vinovat, desi crima a fost comisa in Singapore", comenteaza publicatia singaporeza, potrivit NewsIn.

La aproape o luna de la accidentul fatal, politia din Singapore inca investigheaza cazul si identitatea soferului ramane un mister, adauga The Temasek Review, amintind ca Biroul procurorului general al Romaniei a stabilit o comisie rogatorie care sa demareze investigatiile. Aceasta inseamna ca declaratiile martorilor pot fi luate in Singapore si atasate dosarului in Romania fara a fi nevoie ca ei sa strabata jumatate de glob pentru a ajunge in Romania, explica publicatia. De asemenea, este posibil ca oficialii romani sa vina in Singapore pentru a asista la investigatiile in desfasurare intreprinse de o neobisnuit de "eficienta" politie singaporeza, care, in mod straniu, i-a permis lui Ionescu sa plece din tara la trei zile de la accident.

Din cauza complexitatii si a sofisticatelor proceduri ce presupun recurgerea la variate canale diplomatice si oficiale pentru a intreprinde o investigatie adecvata a cazului, este probabil ca pana la finalizarea anchetei vinovatul sa fi murit deja din cauze naturale, noteaza The Temasek Review, explicand intr-o paranteza ca Silviu Ionescu pare sa fie obez si diabetic, avand sanse sa sufere un atac de cord sau cerebral in urmatorii zece ani.

Desi Romania este membra a UE, nu exista un tratat de extradare intre Singapore si Romania, ceea ce inseamna ca Singapore nu are cum sa-l aduca inapoi pe Silviu Ionescu pentru a fi judecat, chiar daca l-ar pune sub acuzare. Date fiind coruptia larg raspandita si practicile necurate din Romania, nu este imposibil ca cel care a comis odioasa crima sa fie lasat sa scape pentru cateva mii de euro, scrie autorul articolului, care pare sa nu-i acorde diplomatului roman prezumptia de nevinovatie. In opinia autorului articolului (care apare fara semnatura), cazul va fi tergiversat ani de zile, pana cand se va sterge complet din constiinta colectiva a publicului.

Familia lui Tong Kok Kai, barbatul care a murit in accident, probabil va fi dezamagita, mai scrie The Temasek Review. Intr-o nota a editorului, plasata la finalul articolului, familia este sfatuita "sa caute consiliere juridica pentru a da mai degraba in judecata guvernul roman in fata unei instante a UE decat sa astepte cativa ani pentru a-i fi facuta dreptate in cadrul sistemului judiciar din Romania, care este suspect, date fiind circumstantele ce prevaleaza in aceasta tara". Cititorii care sunt familiarizati cu Comisia Europeana sunt rugati sa posteze comentariile si punctele de vedere la finalul articolului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.